Ratko Mladić izbačen iz sudnice, psovao svedoku “majku tursku”, a sudiju nazvao međedom

258794_ratko-mladic-ap_f

Optuženi Ratko Mladić izbačen je danas iz sudnice Tribunala u Hagu zato što je rekao da svedok optužbe iz Srebrenice, koji je preživeo streljanje, laže, a dok su ga pripadnici obezbeđenja izvodili svedoka je opsovao majku “tursku”.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Posle dva dana odsustva zbog manjeg medicinskog zahvata, Mladić je jutros doveden u sudnicu gde je svedok RM-346 započeo iskaz o tome kako je preživeo streljanje stotina Muslimana na vojnoj farmi Branjevo, 16. jula 1995.
Zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, sudije su, posle dvadesetak minuta, dale kratku pauzu da bi optuženi mogao da na nekoliko minuta izađe iz sudnice.
Dok se vraćao u sudnicu, Mladić je glasno izgovorio nekoliko reči, a predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) pitao je svedoka da li se optuženi njemu obratio.

“Najverovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam”, odgovorio je RM-346. Sudija Ori potom je naložio da Mladića izvedu iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, na to doviknuo: “Što me, bre, uklanjaš međede jedan! Ja sam rekao mom advokatu… Ovaj laže, Turčin, p…a ti materina turska!”.

Pozvan od sudija da potvrdi ili negira da je njegov klijent rekao svedoku da laže, Mladićev advokat Branko Lukić odgovorio je da je Mladić rekao advokatu Miodragu Stojanoviću da je svedok “sve naučio napamet”.

RM-346 je, na pitanje sudije, kazao da je Mladić rekao da je on sve “izmislio i slagao”. Iskaz svedoka nastavljen je pošto je Mladić izveden iz sudnice. Po
odluci veća, on će moći da se u sudnicu vrati po okončanju svedočenja RM-346.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO