Reisu-l-ulema primio ministra Davutoglua

Sarajevo, 8. maj 2013. (MINA) – Danas je  ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu posjetio je reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića u njegovom uredu.  U srdačnom i bratskom razgovoru ministar Davutoglu  govorio je afirmativno o Bosni i Bošnjacima i ulozi IZ-e u unapređenju sveukupnih prilika u državi. U tom smislu ministar Davutoglu je obećao svaku pomoć Republike Turske IZ-i u BiH.

reis-min-dav-05-2013-1

 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakao je da Islamska zajednica  prolazi kroz izazove zbog činjenice da se prostire na 4 balkanske države ali da to istovremeno predstavlja priliku za jačanje veza sa nemuslimanskim zajednicama na tlu Evrope.

Dvojica sagovornika su se složili da je od izuzetnog značaja mir i jedinstvo u Islamske zajednice u BiH kao i dovršetak obnove infrastrukture Islamske zajednice  na cijelom njenom području.  U tom smislu, reisu-l-ulema Kavazović je obavijestio ministra Davutoglua da je Rijaset IZu BiH ovu, 2013. godinu, proglasio Godinom Aladže džemije. Ministar Davutoglu, izrazivši veliku radost za ovu vijest, obećao je svaki vid podrške za obnovu Aladža džamije i cjelokupnog njezinog naslijeđa.

Reisu-l-ulema i Ministar su se dotakli stanja IZ-e u Sandžaku. Iskazana je zajednička briga i spremnost da se procesi u ovom dijelu IZ-e u BiH intenzivno prate te da će procese u stabiliziranju stanja voditi isključivo Rijaset IZ-e u BiH. Ministar Davutoglu je posebno podvukao da će Republika Turska i u ovom procesu pružiti svoju pomoć.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO