Revizor: Visoka ocena Novom Pazaru

revizor visoka ocena novom pazaruKomentarišući pisanja pojedinih medija vezana za izveštaj Državnog revizora i jučerašnje izjave generalnog sekretara SDA Sandžaka Fuada Baćićanina, a vezane za zakonitost rada gradonačelnika, njegovih saradnika, te upravljanje finansijama i postupak javnih nabavki, bivši načelnik Odeljenja za finansije Gradske uprave Rade Filipović tvrdi da nije bilo nikakvih nezakonitosti u radu, te da su takvi natpisi i komentari istrgnuti iz konteksta izveštaja koje je dala Državna revizorska institucija.

’’Mi smo angažovali dve kuće, iz Beograda DST revizija i Državnu revizorsku instituciju I imamo izveštaj i od jednih i od drugih. U tom izveštaju se navodi da su sve bilansne pozicije istinite i tačne, da je plaćanje iz budžeta vršeno na osnovu originalne dokumentacije, da je rezultat poslovanja I rezultat izveštavanja u skladu sa međunarodnim standardima I da je rezultat praktično odličan’’ rekao je Filipović i dodao da odgvorno tvrdi da nema mesta navodima o malverzacijama. ’’ Da ima mesta malverazacijama sigurno bi do sada krivično odgovarali. Svaka uplata i isplata ima odgovarajuću dokumentaciju’’ izričit je Filipović.

Navode o nezakonitom trošenju novca bez postupka javnih nabavki negirao je I šef odseka za javne nabavke Rade Jelasić.

’’Svi postupci javnih nabavki sprovedeni su u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama I u skladu sa podzakonskim aktima kojima je bliže uređena ova oblast. Takođe, mogu da kažem I da  su svi postupci javnih nabavki bili transparentni. Imajući u vidu sve ovo mogu sa sigurnošću da kažem da su svi postupci sprovedeni u skladu sa zakonom  I da se nikako ne može reći da su javne nabavke koje su sprovedene u 2001. godine bile nezakonite I netransparentne’’ naglasio je Jelasić.

Trošenje budžetskih sredstava Grada Novog Pazara Državna revizorska institucija ocenila je visokom ocenom I dala preporuke da se oktlone knjigovodstvene nepravilnsoti u kojima nema elemanata krimilana, kategorična je eksterni revizor Viktorija Dunić.

’’Što se tiče izveštaja koje su dale kolege iz Državne revizorske institucije slobodno mogu da kažem, praveći osvrt na sve ostale izveštaje koje su kolege radile za druge jedinice lokalne samouprave, da je Grad Novi Pazar dobio izuzetno visoku ocenu. Grad Novi Pazar je dobio pozitivno mišljenje sa preporukama. Preporuke podrazumevaju određene predloge I naloge da se isprave određeni nedostaci. U ovom konkretnom slučaju, kada je Novi Pazar u pitanju u 70% slučajeva otklanjanje tih nedostataka odnosi se na preknjižavanje određenih konta, sa konta na konto u okviru rashoda ali tu nema nikakvog materijalnog značaja niti finansijskog uticaja, niti bilo kakvih krimogenih radnji. Dakle, radi se samo o tehnici knjiženja’’ objasnila je Dunićeva.

Ona je naglasila da su Gradske vlasti usvojile niz pravilnika u cilju racionalizacije budžetskih sredstava po čemu Novi Pazar prednjači u odnosu na druge opštine I gradove u Srbiji.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO