SAD proširile obim operacija protiv Islamske države

Iz američke vojske je saopšteno da su izvedeni prvi zračni udari na pozicije Islamske države po proširenoj strategiji koju je prošle sedmice donio predsjednik Barack Obama.

Centralna komanda američke vojske je saopštila da su u nedjelju i ponedjeljak izvršena dva zračna udara podrške iračkim snagama u blizini grada Sindžara, jugozapadno od Bagdada. U napadu je uništeno šest ISIL-ovih vozila i jedan cijeli borbeni položaj.

Osim u Iraku, prema novoj američkog strategiji, zračni udari će biti vršeni i na sirijsku teritoriju, kako je pojašnjeno.

Na pitanje da li je Obama spreman da se osveti snagama sirijskog predsjednika Bešara el-Assada ukoliko njegove jedinice napadnu američke avione, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je izjavio: “Neće vas iznenaditi ako vam kažem da postoje mjere samoodbrane ukoliko dođe do takve vrste međudjelovanja.”

Viši zvaničnik u Obaminoj administraciji je bio nešto direktniji. Novinaru Associated Pressa je izjavio da će SAD gađati sirijske snage ukoliko bude otvorena vatra na američke avione.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO