Saopštenje Mešihata: Nakon što je potrošio Zilkića, Ugljanin proizvodi Demirovića

Zilkic

Novi Pazar – Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje grubo miješanje Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina u unutrašnje stvari Islamske zajednice sa očitim ciljem destrukcije i daljeg ugrožavanja jedinstva zajednice muslimana u Sandžaku i Srbiji.

Javnost nije zaboravila da je udar na Islamsku zajednicu 2007. godine predvodila upravo ova politička grupacija koja nastavlja da koristi političke i druge veze koje je Sulejman Ugljanin stekao prilikom višegodišnjeg boravka u Turskoj sa namjerom izazivanja nereda u Islamskoj zajednici. Poziv na jedinstvo samo je plašt za pokušaj izazivanja haosa u Islamskoj zajednici kako bi se opravdala spoljna intervencija.

Ovakvo djelovanje ima za cilj ukidanje slobode i autonomnosti Islamske zajednice te pretvaranje duhovnog sistema muslimana u sopstveni politički i birački mehanizam.

Nakon što ih je potrošio, Ugljanin se odriče Adema Zilkića i njegove grupe koje je sam proizveo okupljajući ih na istim obećanjima koja nudi danas grupi Muhameda Demirovića, a sutra ko zna kome i tako u nedogled. I zaista, svi koji prihvate status podanika prema političarima i drugim moćnicima biće potrošeni, odbačeni i poniženi.

I ova nasrtaj na jedinstvo i ustavni poredak Islamske zajednice pokazuje da razdor od prije pet i po godina nije bio rezultat unutarnjeg neslaganja već vanjske agresije sa jasnom političkom pozadinom.

Mešihat poziva sve muslimane da sa svojom ulemom kao i do sada stanu u odbranu svoje vjere i Islamske zajednice, čime će očuvati svoju slobodu i dostojanstvo. Nemaju razloga za zabrinutost jer će se i ovaj put povući jasna linija između iskrenih i neiskrenih.

 

Izvor: Mesihat Islamske zajednice u Srbiji

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO