Naslovna Vijesti Svijet Saslušanje u Hagu, Južnoafrička Republika tvrdi da je Izrael imao genicodnu nameru...

Saslušanje u Hagu, Južnoafrička Republika tvrdi da je Izrael imao genicodnu nameru u Gazi

saslusanje-u-hagu,-juznoafricka-republika-tvrdi-da-je-izrael-imao-genicodnu-nameru-u-gazi
Saslušanje u Hagu, Južnoafrička Republika tvrdi da je Izrael imao genicodnu nameru u Gazi

Počeo je dvodnevni postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze. Zastupnici Južnoafričke Republike tvrde da je Izrael imao genocidnu nameru protiv Palestinaca u enklavi, kao i da je prešao granicu, prekršivši dva člana Konvencije o genocidu. Saslušanje predstavnika Izraela zakazano je za 12. januar.

“Nesporna je patnja palestinskog naroda – i fizička i psihička”, poručila je Hasim i dodala da je Izrael prisilno iselio oko 85 odsto Palestinaca u Gazi.

Hasim je, takođe, predočila da akcije Izraela u Gazi ukazuju na to da ima genocidnu nameru.

“Palestince ubija izraelsko oružje i bombe. U neposrednoj su opasnosti, takođe od smrti zbog gladi i bolesti, uništenja palestinskih gradova, ograničene pomoći”, poručila je advokatica pred najvišem sudom UN-a.

Prema njenim rečima, jasno je da neki, ako ne i svi, od ovih akata potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu iz 1948. godine.

Južnoafrička Republika je 23. decembra prošle godine podnela tužbu Međunarodnom sudu u Hagu, koji je pod okriljem Ujedinjenih nacija, kako bi primorao Izrael da odmah obustavi vojne operacije u palestinskoj enklavi.

“Razaranja duga skoro osam decenija”
Južnoafrički ministar pravde Ronald Lamola izjavio je u sudnici u Hagu da nasilje i razaranja u Palestini nisu počeli 7. oktobra, već da traju poslednjih 76 godina.

Lamola ističe da se, prema međunarodnom pravu, smatra da je Gaza još uvek pod okupacijom.

“Južnoafrička Republika je osudila napade Hamasa na izraelske civile 7. oktobra, kao i otimanje talaca. Ipak, nijedan napad, koliko god ozbiljan, ne može da opravda kršenje Konvencije”, poručio je Lamola.

Prema njegovim rečima, Izrael je “prešao granicu” kada je prekršio dva člana Konvencije, zbog čega je Južnoafrička Republika i pokrenula tužbu pred MSP-om.

Pravni tim Južnoafričke republike izneo je i da “države retko najavljuju genocidne namere, ali da je ovaj slučaj jedinstven zbog toga što je više visokih lidera u Izraelu nakon 7. oktobra izrazilo želju da Gaza i palestinski narod budu uništeni, ne praveći razliku između boraca i civila”.

U sudnici je bilo 15 stalnih sudija i još dvoje ad hok, koje su imenovali Izrael i Južnoafrička Republika.

Odluke MSP-a i (ne)sprovođenje
Odluka MSP-a o hitnim merama se očekuje kasnije ovoga meseca. Odluke tog suda su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Sud će saslušati argumente Izraela i Južnoafričke Republike o tome da li ima elemenata krivične odgovornosti. Slučaj se, ako sud konstatuje krivičnu odgovornost, prosleđuje Međunarodnom krivičnom sudu.

Izrael, koji se prvi put u istoriji našao na optuženičkoj klupi pred sudom u Hagu, oštro je odgovorio na tužbu Južnoafričke Republike, ističući da je njegova namera da uništi Hamas, a ne Palestince.

Iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena saopšteno je da se SAD protive saslušanju, uz ocenu da su optužbe Južnoafričke Republike “neosnovane”.

Južnoafrička Republika i Izrael su potpisnice Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu, koja ih obavezuje da ne počine genocid, ali da ga, takođe, spreče i kazne.

Izrael će, kako je najavljeno, u petak, 12. decembra, izneti svoje argumente kao odovor na optužbe.

IZVOR: RTS, REUTERS, TIMES OF ISRAEL, GUARDIAN

The post Saslušanje u Hagu, Južnoafrička Republika tvrdi da je Izrael imao genicodnu nameru u Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

Exit mobile version