Saudijska Arabija okreće leđa SAD-u?

RIJAD – Saudijska Arabija navodno prijeti da će razvrgnuti desetljeća staro partnerstvo s Washingtonom koje datira još od Rooseveltove administracije zbog slabosti Obame po pitanju sirijskog čelniku Bašara al Asada, ali i zbog nedavnog tajnog obnavljanja veze sa zakletim …

… neprijateljem Saudijske Arabije – Iranom, piše CBS News.

saudijska-arabija-brzi-voz-od-mekke-do-medine-u-funkciji-sljedece-godine_trt-bosanski-23436 obama-saudi-arabia

Anonimni izvori upoznati sa saudijskom politikom citiraju šefa obavještajnih službi Saudijske Arabije, princa Bandara bin Sultana al-Sauda, koji upozorava na ‘velik pomak’ odnosu sa SAD-om.

Princ je navodno europskim diplomatima rekao kako se radi o ‘odmaku od SAD-a koji će biti velik (…) jer se Saudijska Arabija više ne želi naći u situaciji u kojoj je ovisna’.

Nijedan saudijski dužnosnik nije, doduše, spomenuo promjene u praktičnim poslovima između dviju zemalja, koji uključuju kupnju milijune dolara vrijedne vojne opreme i usku suradnju policijskih službi koje se pokušavaju suprotstaviti Al Kaidi i drugim islamskim ekstremističkim skupinama.

Još jedan anonimni izvor tvrdi da je bivši saudijski veleposlanik koji je obavljao ovu službu u Washingtonu više od dva desetljeća kazao kako se osjetila ozbiljna ljutnja i frustracija u Saudijskoj Arabiji zbog pristupa Obamine administracije sukobima u Siriji, kao i zbog znakova da se Bijela kuća pokušava pomiriti s Iranom nakon više od tri desetljeća.

Iran je najmoćnija šijitska muslimanska nacija na svijetu, dok Saudijskom Arabijom vladaju i pretežno je naseljavaju sunitski muslimani. Dvije frakcije islama nastale su prije više stotina godina, ali napetosti između njih još ni danas ne jenjavaju. A rat u Siriji je postala opipljiva manifestacija dugotrajne mržnje među tvrdolinijašima iz obje frakcije.

Saudijska Arabija podupire uglavnom sunitske pobunjeničke frakcija koji žele smijeniti sirijskog vođu Bašara al Asada, koji pripada šijitskoj sekti Alavitima. Iran je, međutim, i dalje jedan od Asadova dva najvjernija saveznika; odmah iza Rusije, te mu šalje novac, oružje , pa čak i vojne časnike da mu pomognu da ostane na vlasti.

Ranije ove sedmice Saudijska Arabija je napravila vrlo simboličan korak; odbila je mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon što je bila izabrana, protestujući protiv globalnog neuspjeha da se okonča kriza u Siriji.

CBS napominje da se Saudijska Arabija također suočava s pritiscima kod kuće. Vladajuća obitelj polako predaje ključne pozicije moći mlađoj, trećoj generaciji. A postoje i pritisci za demokratskim reformama nastali za vrijeme arapskog proljeća, prenosi tportal.hr.

CBS piše kako je Saudijcima još uvijek potrebna američka vojna oprema te da prodaja nafte ostaje ključan izvor prihoda. Po pisanju CBS-a, Saudijci mogu biti ljuti, ali sve staje na tome. Ono što ih osim toga drži, borba je protiv Al Kaide, u kojoj i SAD i Saudijska Arabija djeluju vojno, obavještajno i pravno.

(Vijesti.ba)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO