Sefer Halilović: Ako budu htjeli nezavisnost RS, uzet ćemo Srbiji Sandžak!

sefer-halilovic-ako-budu-htjeli-nezavisnost-rs-uzet-cemo-srbiji-sandzak

Povodom današnjeg saopćenja Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) u kojem je predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku nedvosmisleno poručeno da ne podgrijava međunacionalnu netrpeljivost secesionističkim prijetnjama Bosni i Hercegovini, novinar agencije Anadolija (AA) razgovarao je sa liderom te stranke, prvim komandantom Armije Republike BiH, penzioniranim generalom Seferom Halilovićem.

Halilović ističe da je Dodikova priča ”lišena zdravog razuma”, te da pokušaji da se RS dovede u vezu sa nezavisnim Kosovom nema nikakve historijske podloge.

”Ta priča je lišena historijske realnosti. Dakle, ako hoćete u vojnom smislu, Srbija je bila uspješnija na Kosovu nego u Bosni. Bilo bi logično da tamo traže taj svoj životni prostor. Štaviše, oni 200 godina uvjeravaju svoju javnost da im je to i kolijevka državnosti, što za njih BiH nikad nije bila, ako u međuvremenu ne postane. Dodik se na ovaj način, ovom retorikom želi samo dodvoravati nacionalistima da ostane na vlasti. To isto rade i ovi u Srbiji. Šalju lažne nade narodu da će, ako izgube Kosovo, dobiti RS. RS nikad nije bila u sastavu Srbije. Mnogo će prije Sandžak biti u sastav Bosne, nego RS u sastav Srbije. Jer, Sandžak je bio dio srednjovjekovne, a i osmanske Bosne, sve do Berlinskog kongresa”, kazao je Halilović za agenciju Anadolija.

Dodao je da ”mi tu priču ne pokrećemo iz vrlo praktičnih razloga, jer ne želimo biti rematilački faktor”.

”Ali, ponavljam, ako Dodik i Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat”, upozorio je.

Halilović je svjestan nastojanja vodstva RS da se višegodišnjim blokadama i političkim mrcvarenjem dobije saglasnost Bošnjaka i drugih bh. patriota da se zemlja podijeli i da tako, zapravo, ostvare svoj ratni cilj, a to je secesija polovice države BiH.

”Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: ”Evo vam, nosi vas đavo”. Mi ćemo prije doći u stituaciju, a to vrijeme se, očito, primiče da kažemo da ne vrijedi više daytonski Ustav. Konačno, na  štetnost i pogubnost Daytona ja sam upozorio 1996. godine. To je razlog osnivanja ove stranke, jer ja nikada nisam mislio da ću biti u politici. Dakle, sve do Daytonske izdaje. Mi smo kazali da je tom prilikom došlo do izdaje Republike BiH, da je stvorena država monstrum i da je Dayton ludačka košulja. Naš odgovor na Dodikove provokacije jedino može biti Republika BiH! Ona je odgovor na sve na što pričaju Dodik i Nikolić, na sve velikosrpske pretenzije, ali i sve aktuelne probleme u zemlji”, istakao je Halilović.

Na konstataciju novinara Anadolije kako će ovakve poruke javnost u RS protumačiti kao ratnu retoriku, a Dodik kao još jedan dokaz da se u ”BiH ne može živjeti”, Halilović je istakao kako koristi ”adekvatnu retoriku”. Poručio je da Dodik i njegovi sljedbenici sve ovo trebaju shvatiti  kao dobronamjerno upozorenje, a ne kao prijetnju i ratnu retoriku.

”Oni moraju znati da objava secesije znači objavu rata! Iz Bosne mogu iznijeti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama. BiH ostaje nedjeljiva, nezavisna, suverena, a kome se živi sa druga dva naroda, dobro je došao sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put. Osim toga, Dodik je sebi već napravio vilu na Dedinju, te kupio nekoliko imanja po Srbiji. Na vrijeme se osigurao. A ovim što govori samo sirotinju uvlači u sukob. To bi njemu srpska sirotinja trebala kazati, a ne mi. Srpska sirotinja je džaba izginula, obećana im je nezavisnost od BiH, koju nisu dobili. A sad ih ponovo uvlači u problem. Iako im sada ne može više pomoći ni Srbija, nema Jugoslavenske narodne armije (JNA), neće mi Crna Gora pomoći, nema više SAO Krajine… Dodik Srbe pokušava uvući u belaj koji bi, zaista, za njih bio belaj”, naglasio je.

Dodika i Nikolića proglasiti ”personom non grata”

Osvrćući se na izvinjenje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za Srebrenicu i druge zločine, iako srbijanski lider nije želio potvrditi da se u Srebrenici desio genocid, Halilović je odgovorio:

”Nikolić je četnički vojvoda koji je čin dobio na Trebeviću. Kad se odrekne vojvodstva, onda treba sa njim pričati. Do tada on i Dodik trebaju biti persona non grata u Sarajevu, a Nikolić i u cijeloj BiH. Njima se ništa ne može vjerovati. Njihov ”otac nacije” Drobrica Ćosić kaže da je laž u samoj osovi srpske politike. Oni lažu na sve strane, ali ni mi nismo naivni da im to prolazi”, rekao je Halilović.

2. maj – najznačajniji datum u BiH

Halilović je kazao da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma u Odbranbeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.

”Nesumnjivo, da nismo uspjeli 2. maja da odbranimo Sarajevo, bila bi dovedena u pitanje i nezavisnost BiH i vrlo neizvjesna naša dalja borba. 2. maj je jedan od najznačajnijih datuma u našem odrbanbenom ratu”, zaključio je Halilović.

(Agencija Anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO