Severna Koreja testirala hidrogensku bombu

Severna Koreja je objavila da je u sredu ujutro uspešno testirala hidrogenske bombe.

Vest o uspešnom testiranju hidrogenske bombe severnokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini severnokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

“Severna Koreja će nastaviti da jača svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država”, navedeno je u izjavi.

Severna Koreja je takođe poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se ne narušava njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće prenositi drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Severnoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je prošlog meseca izjavio da je njegova zemlja, koja poseduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu.

“Severna Koreja je već od ranije moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna da aktivira atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj odbrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Džong Un prilikom obilaska vojne baze.

Severna Koreja je tri puta ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije – 2006, 2009. i 2013. Zbog tih eksperimenata je više puta dobila međunarodne sankcije.

Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju.

Svetske agencije izvestile o potresu

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u sredu je zabeležilo potres u blizini severnokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres verojatno izazvan ljudskim delovanjem.

Geološka služba SAD-a izvestila je da je u sredu zabeležila potres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa gde je Severna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je prenela da je u sredu na području Severne Koreje detektovan potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvestila da je potres zabeležen u sredu u 9.30 sati po lokalnom vremenu, te da je moguće da je reč o eksploziji.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO