Sirija: U napadima režimskih snaga i ruske avijacije poginulo šest civila

Najmanje šest civila poginulo je u novim zračnim napadima u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu, koje od ponoći izvode snage režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i ruska avijacija.

Režimske snage i njegovi saveznici nastavljaju napadati područja u okolini Idliba.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zauzele su sve regije, osim Idliba, za koje je u mirovnom procesu u Astani dogovoren prekid sukoba, a Rusija kao zemlja garanter nije spriječila, već je u više navrata zračnim napadima pomagala Assadovim snagama.

Mirovni proces u Astani vodi se između režimskih snaga i snaga sirijske opozicije i to uz posredstvo Rusije i Irana koji su ganateri poštivanja sporazuma od strane Assadovog režima i Turske koja daje garancije da će opozicija poštovati postignute dogovore.

Rusija je od početka rata u Siriji najveći saveznik Assadovog režima, a na zahtjev Turske je krajem 2016. godine bila garanter evakuacije civila iz Halepa koji je u tom periodu bio pod opsadom režimskih snaga.

Saradnja Turske i Rusije rezultirala je okončanjem opsade i evakuacijom civila iz Halepa, a tako se rodila i ideja da bi ta saradnja mogla biti preslikana i na rješavanje kompletne sirijske krize.

Delegacije Turske i Rusije su u januaru 2017. godine u glavnom gradu Kazahstana Astani, današnjem Nur Sultanu, dogovorile format mirovnog procesa koji se vodi u tom gradu. Procesu se priključio i Iran.

U maju te 2017. godine postignut je sporazum i četiri poprišta najžešćih sukoba u Siriji su proglašena zonama deeskalacije.

Tako je postignut dogovor o prekidu sukoba u Idlibu i okolnim mjestima, na sjeveru Homsa, u Istočnoj Guti kod Damaska i južnim regijama Deraje i Kuneytre.

Snage Assadovog režima su zloupotrijebile prekid sukoba i nastavkom napada zauzele većinu tih regija, a Rusija kao garanter nije se zalagala za poštivanje dogovora, već je zračnim napadima podržavala napredovanje režimske vojske.

Tako su režimske snage uz pomoć ruske avijacije pod opsadu stavile, a potom žestikim napadima zauzele Homs, Istočnu Gutu i južnu deeskalacijsku zonu. Civili iz tih regija evakuirani su u Idlib čija populacija je tako premašila četiri miliona.

Kako bi spriječila nove maskre u Idlibu, Turska je inicirala nove pregovore. Predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin su sredinom septembra prošle godine u Sočiju postigli dodatni sporazum o jačanju dogovora o primirju u Idlibu.

I pored tog potpisa, Rusija je nastavila podržavati Assadove režimske snage u napadima na Idlib. Do sada je zbog napada u toj regiji raseljeno skoro milion ljudi.

Anadolu Agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO