Skerlić: Tri do četiri vozača traktora godišnje strada na teritoriji grada Čačka

Beograd, 22. marta 23023.- Carinarnica Kragujevac 30. marta 2023. godine izložiæe na javnoj prodaji 11 putnièkih automobila, 8 motocikala, jedan traktor i jedna auto-prikolica. FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA, fotografija niske rezolucije/ nr ČAČAK – Član Gradskog saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka Rodoljub Skerlić izjavio je danas da na teritoriji te opštine godišnje, na javnim putevima strada jedan do dva vozača traktora, dok je broj povređenih veći.

“S obzirom na to da traktori učestvuju u saobraćaju i radovima van puteva, prema analizama Agencije za bezbednost saobraćaja, isti broj vozača traktora nastrada i van javnih puteva. Tako da tokom godine, ukupno nastradaju tri do četiri vozača traktora”, rekao je on.

Kako je rekao ono što traktor čini posebno nebezbednim vozilom jeste njegova sama namena ali i priključne mašine koje se na njega kače kao i njegov sklop.

“Prvo je to što se kreću van puta. Kreću se po njivama, po šumam, po terenima koji imaju lošu konfiguraciju bez kolovozne konstrukcije, po terenima sa velikim podužnim nagibom i tu često dolazi do prevrtanja ili sličnih situacija u kojima stradaju vozači. Četiri stvari bih naveo koje negativno utiču na bezbednost, a tiču se samog traktora. Prvo je to što se na traktor utiču priključne mašine koje utiču na stabilnost vozila u negativnom smislu. Drugi element je mali raspon prednjih točkova. Treći element jeste kočenje samo na zadnjim točkovima i četvrti i
najgori jeste visoko težište samog traktora”, rekao je Skerlić.

Kako je rekao Savet za bezbednost saobraćaja grada Čačka radi na edukaciji vozača traktora, zimi se održavaju predavanja, a u planu je da se u toku ove godine izvrše preventivni tehnički pregledi ispravnosti vozila kako bi se vozačima ukazalo na šta treba obratiti pažnju.

Traktori bez zaštitinih ramova moći će da učestvuju u saobraćaju do 1. januara 2025. godine, pa je Agencija za bezbednost saobraćaja produžila rok za prijavu za subvencionisano dobijanje zaštitnih ramova do 15. maja, a biće dozvoljeno i konkurisanje za traktore veće snage nego što je to do sada bio slučaj.

Neretko se u večernjim ili noćnim satima na putevima gotovo svih kategorija mogu sresti traktori bez propisane, a često i bez bilo kakve svetlosne signalizacije, a još jedna stvar koja se u vreme poljskih radova može sresti na putevima jesu zemljani i blatni nanose na samom kolovozu izneti na gumama traktora ili priključnim mašinama sa obližnjih oranica.

“Prema propisima prilikom izlaska sa njive ili zemljani put vozači moraju da očiste svoje točkove od blata ili nekog drugog materijala. Druga stvar jeste da sva vozila moraju da koriste rotaciona svetla, reflektujuće znake koji ih označavaju kao spora vozila. Apelujem na vozače traktora, pošto počinje poljoprivredna sezona da obrate pažnju na sve ovo kako ne bi došlo do neželjenih posledica, a time bismo sačuvali i same vozače traktora”, zaključio je Skerlić.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO