Slovenija identifikovala kancerogene hemikalije u čipsu proizvedenom na Kosovu, Italija uništila pošiljku

Drugog juna ove godine, brzi sistem Evropske unije upozorio je Agenciju za hranu i veterinu o visokom nivou kancerogene hemikalije akrilamida u proizvodu proizvedenom na Kosovu i to u Vipa čipsu.

Pošiljka je sa Kosova poslata na italijansko tržište, ali su tokom tranzitne rute u Sloveniji uzeti neki uzorci za analizu. Rezultati su pokazali da je količina akrilamida tri puta veća od dozvoljene. Dakle, smatrajući ga opasnim za potrošnju.

Izvozimo u mnoge zemlje Evrope, ali smo u ovom trenutku dobili informaciju od našeg distributera u Italiji da je nakon analize jedan naš proizvod izašao sa većim vrednostima nego što je dozvoljeno kod akrilamida – rekao je menadžer kvaliteta u firmi „Pestova“, Agran Haljimi.

Hemikalije podstiču kancer

Akrilamidi su hemikalije koje nastaju kada se određeni prehrambeni proizvodi peku na visokim temperaturama.

– Akrilamid je hemijska komponenta, koja nastaje kada se aminokiselina aspartin koja se nalazi u raznim namirnicama, na primer u krompiru, u kontaktu sa njihovim šećerima, stvara na visokim temperaturama tokom pripreme namirnica, odnosno tokom prženja, na primer, akrilamidi se stvaraju, tako nastaju – rekao je doktor specijalista humane ekologije u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Ergil Binče.

Njegova količina iznad dozvoljenog nivoa podstiče razvoj kancera kod ljudi.

– Pokazano je da je štetan za ljudski nervni sistem, štetan za reproduktivne organe, posebno kod muškaraca. Ali, to jest, postoje i druge štete koje može učiniti. U stvari, to pomaže okolnostima za stvaranje raka – rekao je Binče.

Italija i Slovenija povukle čips sa tržišta

Za to ih je italijanska vlast, na osnovu rezultata slovenačkih vlasti, obe zemlje koje su deo Evropske unije, povukla sa tržišta i uništila.

– Po dobijanju informacija od Evropske unije, jer je sistem Evropske unije za sve zemlje Evropske unije, identifikovala ga je Slovenija, a onda proizvod, koji je bio iz rane serije, taj proizvod se nije vratio na Kosovo, već je identifikovan i uništen“, rekao je glavni sanitarni inspektor Ibrahim Teršnjaku.

Glavni sanitarni inspektor ne zna kolika je količina domaće proizvodnje koju su uništile italijanske vlasti. A iz kompanije „Pestova“ se navodi da je količina oko 200 pakovanja od 9 čipsa, što ukupno iznosi 1.800 kesa čipsa.

– Količina koja je otišla u Italiju, ako ne grešim, bila je negde oko 200 paketa, a sa italijanskog tržišta su odmah povučeni sa tržišta i kao takvi na osnovu propisa italijanske države, takav proizvod je uništen – rekao je menadžer kvaliteta u kompaniji „Pestova“, Agran Halimi.

blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO