Smrtonosni napad na tuniske vojnike

Najmanje 14 vojnika poginulo je kada su naoružani napadači otvorili vatru na vojne punktove u blizini alžirske granice.

Najmanje 14 tuniskih vojnika je ubijeno, a 20 ranjeno u napadu na vojne punktove u blizini alžirske granice, saopćeno je Al Jazeeri iz Ministarstva odbrane.

Borci su izveli dva istovremena napada na vojne punktove u blizini planine Chaambi, u vrijeme kada su vojnici bili na iftaru, ramazanskom obroku kojim se prekida post.

Napadači, od kojih je jedan navodno ubijen, bili su naoružani granatama na raketni pogon i puškama.

Hiljade tuniskih vojnika raspoređene su na tom području od aprila, kako bi se suprotstavile gerilcima koji tu oblast koriste još od francuske vojne operacije protiv grupa bliskih Al-Kaidi u Maliju.

Dan žalosti

“U napadu na vojne kontrolne tačke na prostoru planine Chaambi, ubijeno je i ranjeno nekoliko vojnika, vatrom iz RPG-a i pušaka”, kazao je Rachid Hawela, glasnogovornik Ministarstva odbrane za agenciju Reuters.

Predsjednik Tunisa Muhammed Muncef Marzouki, povodom 14 poginulih vojnika u dva oružana napada na zapadu Tunisa, proglasio je trodnevnu žalost, javlja agencija Anadolija.

Napadi su izvršeni gotovo godinu dana nakon što je tuniski vojnici ubijeni iz zasjede u istoj regiji.

Osam vojnika ubijeno u napadu od 29. jula prošle godine, nekoliko dana nakon atentata na opozicionog političara Mohameda Brahmija u Tunisu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO