SPREMAN ALI NESPREMAN – ZUKORLIĆ – spreman za smenu?

Glavni Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić u izjavi za WEB PORTAL KOJI KONTROLIŠE istakao da mu je sloboda Islamske zajednice i njenih pripadnika, autonomnost i jedinstvo ove institucije i naroda važniji od supstvenog položaja:

 MUAMER ZUKORLIĆ
MUAMER ZUKORLIĆ

“Ne vidim sebe u ulozi doživotnog predvodnika Islamske zajednice, iako nikada neću pristati da se promjene vrše političko-medijskim udarima ili raznim peticijama, čime se ugrožava Ustavni poredak i pravna procedura sistema Islamske zajednice. rokomentarisao je Zukorlić za svoj web protal ne precizirajući o čemu se konkretno radi, tako da ostaje nejasno o kakvim se peticijama radi.

Kako nezvanično saznajemo a mediji već mesecima spekulišu o tome Zukorlić je izgubio podršku u samoj Islamskoj Zajednici, što je potvrdio i mr Bekir ef. Makić koji je posle verbalnog napada na njega od strane Zukorlića izjavio da je većina u obe islamske zajednice koje deluju na prostoru srbije za jednu i jedinstvenu islamsku zajednicu. Jedna od verzija koja je veoma moguća je i da je reis Kavazović izvršio dodatni pritisak na njega pa je posegnuo za ovakvim korakom.

Zukorlić dodaje da Islamska zajednica ne smije dopustiti da se o njenom konceptu i rukovodstvu odlučuje u političko-interesnim krugovima u zemlji ili inostranstvu, etiketirajući tako Tursku kao faktor koji predvodi jedinstvo islamskih zajednica.

Sve što je od značaja za Islamsku zajednicu mora biti u cilju zaštite islama i muslimana, o čemu će odlučivati legalni i legitimni organi Islamske zajednice” – istakao je Glavni Muftija Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Muftija je također naglasio da zahtijeva od organa i nosioca najviših funkcija u državi da prestanu sa selektivnom primjenom Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama, te da Islamskoj zajednici omoguće primjenu zakonom zagarantovanih prava na slobodu, autonomnost i jedinstvo.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO