Srbiji je dovoljno i 150 poslanika

rasim-ljajicLjajić: Stranke bi bile prinuđene da daju najbolji kadar iz svojih redova. U parlament bi ulazili kandidati koji daju najbolje rezultate

Potpredsednik Vlade i lider SDP Srbije Rasim Ljajić traži promenu promenu izbornog zakona, ali i izmene Ustava, kojim bi se broj narodnih poslanika sa 250 sveo na 150.

„Jedno od rešenja koje predlaže SDP Srbije, pored smanjenja broja poslanika, jeste uvođenje stepenastog izbornog cenzusa, čime bi se konačno regulisala svrha njegovog postojanja. Naš predlog je da prag za stranku koja na izbore ide samostalno bude pet odsto, za koaliciju dve stranke sedam odsto, a za savez tri ili više partija devet odsto. Na taj način postiglo bi se ukrupnjavanje političke scene – rekao je Ljajić za „Informer“.

On je napomenu da je cilj takvih takvih izmena pokušaj da se dobije kvalitet i da najbolji ljudi sede u parlamentu. Lider SDP Srbije navodi da je broj od 150 poslanika sasvim primeren za Srbiju.

„To nije samo pitanje uštede, već pre svega koncentracije kvaliteta.Stranke bi u tom slučaju bile prinuđene da daju najbolji kadar iz svojih redova. U parlament bi ulazili kandidati koji daju najbolje rezultate,“  istakao je Ljajić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO