Šta više ne smete da unesete u Hrvatsku

pasos

Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, od danas više ništa neće biti isto na graničnim prelazima pa se građanima, posebno onima koji će u ovim vrelim letnjim danima putovati na Jadran, preproučuje da se naoružaju prvenstveno strpljenjem.

Pre svega, građani moraju imati biometrijske pasoše ili bilo koji drugi lični hrvatski dokument. Preporučuje im se da obavezno zaborave na sendviče sa šunkom, sirom, namazima, mleko ili paštete jer bi, zbog stroge procedure, mogli biti dugo zadržani na carini.

Teorijski, piše zagrebački “Večernji list”, za nošenje takvih proizvoda potreban je sertifikat.

Preko graničnih prelaza sa EU moguće je uneti, kako se navodi, razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika i njegove porodice – hleb, kolače, čokolade i konditorske proizvode, dodatke hrani, testenine, supe i začini, kao i drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadrže sveže ili prerađeno meso i proizvode od mleka ili riba.

Dakle, sva mesa i mesne prerađevine, a isto se odnosi na mleko, kao i proizvode životinjskog porekla ne mogu u EU. To, makar tako stoji na papirima, odnosno propisima EU.

Ostaje na snazi važeća regulativa koja propisuje da maloletna deca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim pasoša moraju imati pisanu saglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji trećih osoba moraju imati pisanu saglasnost oba roditelja.

Prema ugovoru između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima preko granice je moguće preneti tek određene robe. Radi se o dve litre žestokog pića, četiri litre vina, kilogram kafe, 16 litara piva, štek cigareta, parfem od 50 mililitara, homeopatski proizvod, buket cveća, sveže voće i povrće osim krompira do pet kilogram, lekove za najviše mesec dana, uz potvrdu lekara.

Kućni ljubimci se mogu prenositi samo uz potvrdu lekara, odnosno pasoš za životinje. Građani mogu u vozilu preneti i odeću, obuću, higijenske potrepštine, lični nakit, fotoaparate i kamere, laptopove i druge mobilne električne uređaje, sportsku opremu, predmete za razonodu, u r azumnoj količini, koji su putniku potrebni za vreme privremenog boravka.

Iako formalno stoji da će za svaki dan boravka građana BiH biti potrebno pripremiti i pokazati po stotinu evra, to u praksi neće biti slučaj, što su pojasnili iz hrvatske granične policije.

To bi izazvalo najveće štete Hrvatskoj, naročito u predstojećoj turističkoj sezoni. Ipak, oko 100.000 građana BiH koji stanuju pet kilometara od evropske granice imaće povlašćen položaj i mogućnost prelaza na čak 20 mesta.

Stanovnici pograničnog područja smeju, u skladu s pravilima pograničnog režima i ako ne postoji zabrana ograničenja, granicu prelaziti uz pograničnu propusnicu i pod uslovom da nije reč o osobama koje se smatraju pretnjom na javni poredak, unutrašnju bezbednost, javno zdravstvo ili međunarodne odnose Republike Hrvatske, odnosno BiH i bilo koje države članice Evropske unije.

Takođe, ovaj povlašćeni položaj ne znači da bi se kriminalci mogli nastaniti uz granicu, jer će sve osobe za koje je izdato upozorenje u bazama podataka stranaka BiH, Hrvatske ili Evropske unije biti sprečene u legalnome prelazu granice.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO