Naslovna Vijesti Hronika STRAVIČNO! Bačena napalm bomba na školu u Siriji

STRAVIČNO! Bačena napalm bomba na školu u Siriji

0166007.73

Izveštači BBC-ja koji se nalaze u Siriji, tvrde, pozivajući se na svedoke, da je na jednu školu na severu Sirije nedavno bačena i bomba nalik napalm bombi, javlja B92.

Izveštaj prenosi i britanski list Gardijan, ali se ni u jednom od ta dva izveštaja ne navodi vreme kada je ta, kako kažu, zapaljiva bomba bačena. Navodi se samo da je ta bomba iza sebe ostavila mnoge žrtve – decu, dok su preživeli sa opekotinama nalik onim koje iza sebe ostavlja napalm bomba.

Kako se kaže u videu postavljenom na sajt BBC-ja, upravnik škole na koje je bačena bomba pokazao je timu BBC-ja školu na koju je bačena bomba i kratere koje je ona iza sebe ostavila.

Takođe, u izveštaju se navodi i da su mnogi svedoci kazali da su videli nekoliko preleta vojnog aviona, koji je leteo tako nisko kao da je tražio neku metu pre nego što je pala bomba.

U tom napadu, tvrdi dalje tim BBC-ja, stradalo je najmanje 10 učenika, dok je više njih teško povređeno. Snimak BBC-ja, kako se tvrdi, pokazuje povređene koji sa spaljenom odećom i telom, prekriveni nekom belom materijom, stižu u lokalnu bolnicu. Mnogi od povređenih imaju opekotine koje su zahvatile preko 50 odsto tela, ističe se u snimku.

Takođe, navodi se da su se povređeni nekontrolisano tresli. Takve povrede i stanje povređenih sugerišu da je bačena bomba sadržala nešto poput onoga što sadrži napalm bomba, tvrdi se u snimku BBC-ja.

Među lekarima koji leče povređene bila je i britanska doktorka dr Rola, koja je BBC-ju rekla: “Ovo je apsolutni haos… Imali smo veoma veliki broj pacijenata sa opekotinama po telu i povredama koje liče na onbe koje nastaju od napalm bombe, ili nečeg sličnog.”

Ona je dodala da je ipak, u haosu koji vlada u Siriji, veoma teško dokazati takve tvrdnje i tačno utvrditi šta se dogodilo.

BBC i Gardijan prenose reči jednog svedoka tog napada koji se zove Mohamed Abdulatif i koji je uputio poruku Ujedinjenim nacijama rekavši: “Drage Ujedinjene nacije, vi pozivate na mir. Na kakav mir vi to pozivate? Zar ne vidite ovo? Mi smo samo ljudska bića koja žele da žive. Naše je pravo da živimo.”

Exit mobile version