Sutra u Zenici komemoracija i zajednička dženaza smrtno stradalim rudarima

Zenica – Komemoracija i dženaza smrtno stradalim rudarima u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica će biti obavljena sutra.

Komemoracija će biti obavljena sutra sa početkom od 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Zajednička dženaza će biti klanjana na platou Kamberovića Polja kod autopijace u 14 sati.

Rudari će biti ukopani na četiri mjesna mezarja i to u Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama. Sutra će biti pokopani Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović i Fahir Halač.

Još uvijek se radi na izvlačenju tijela petog poginulog rudara, Fejze Isakovića.

“Ekipe su u jami i rade na raščišćavanju terena kako bi izvukli tijelo i petog rudara, Fejze Isakovića. Trenutno vam ne mogu dati više informacija o vremenu kada bi se tijelo tačno moglo izvući jer, iako su radnici koji rade na izvlačenju prema trenutnim informacijama na nekih pet do šest metara od tijela poginulog rudara, stanje u jami je jako teško s obzirom da je sve obrušeno. Ne znamo na kakve prepreke možemo naići, od željeznih predmeta do samog materijala koji se obrušio i može se desiti da ćemo tijelo izvući na površinu za sat vremena ili za tri ili pet sati”, potvrdio je ranije za AA glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović.

U Zenici su, po odluci načelnika Općine Zenica, Husejina Smajlovića nedjelja, 7. septembar, te ponedjeljak 8. septembar proglašeni danom žalosti i zastave se u gradu, kao i na institucijama nalaze na pola koplja, odnosno jarbola.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO