SVEČANA PRESS KONFERENCIJA BNV POVODOM DANA BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE

BNV press 09 05 2013
BNV press

Povodom obilježavanja nastupajućeg nacionalnog blagdana sandžačkih Bošnjaka, 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je upriličena svečana press konferencija.

Na samom početku konferencije prisutnima se obratio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević. On je čestitao predstojeći blagdan svim Bošnjacima i Bošnjakinjama i dao generalnu ocjenu o položaju i ostvarenosti prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji i istakao da ova Vlada Republike Srbije olakšava proces ostvarivanja ustavom i zakonom garantovanih prava pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice.

Šef Resora za službenu upotrebu jezika i pisma Mevljuda Melajac istakla je historijsku šansu koja je pružena Bošnjacima da obnove školstvo na bosanskom jeziku. Najavila je da će Resor čiji je šef predložiti promjenu pojedinih naziva škola, institucija, ulica i trgova.

Muratka Fetahović, šef Resora za obrazovanje na bosanskom jeziku dala je pozitivnu ocjenu dosadašnjeg sprovođenja pripremne nastave na bosanskom jeziku u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Sandžaku.

Doc. dr. Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku zadovoljan je što će Bošnjačko nacionalno vijeće istrajati u svojim planovima i naporima da se izbori za implementaciju nacionalne grupe predmeta na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Šef Resora za bošnjačku kulturu Mustafa Baltić najavio je da će uskoro biti završen akcioni plan za realizaciju strategije razvoja kulture sandžačkih Bošnjaka.

Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku govorila je o događajima koje Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje povodom 11. maja – Dana zastave.

Predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Elijas Rebronja je posebno naglasio važnost anketiranja roditelja o modelu nastave na bosanskom jeziku. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom ankete i pohvalio uprave obrazovno-vaspitnih ustanova kao konstruktivne partnere u ovom procesu.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević izrazio je snažnu podršku u procesu objedinjavanja Islamske zajednice na području Republike Srbije.

Na kraju, Predsjednik Vijeća je naglasio da se ovogodišnje obilježavanje 11. maja – Dana zastave protiče u znaku obilježavanja 10 godina rada i funkcionisanja ovog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je izabrano 6. septembra 2003.godine.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO