Terzić priželjkuje snažniji tempo, Bibić spreman za sve vrste izazova

Atletičarka Srbije Amela Terzić rekla je uoči polaska u Glazgov, na Evropsko prvenstvo u dvorani, da dobro poznaje konkurentkinje u trci na 1.500 metara i da zna šta od njih može da očekuje na stazi.
“Neće biti prvi put da trčim protiv Lori Mjuir ili Konstanc Klosterhalfen. Na mitingu je jasnija situacija, tu je ‘zec’ za jaku trku. Na velikim takmičenjima niko ne želi da se žrtvuje, osmim onih sa slabijom završnicom. Priželjkujem snažniji tempo od starta”, rekla je Terzić.
Evropsko prvenstvo u dvorani na programu je od 1. do 3. marta u Glazgovu, a Terzić će prvog dana od 19.10 trčati u kvalifikacijama na 1.500 metara.
Finale u toj disciplini zakazano je za 3. mart u 20.12.
“Posle povrede, moje telo je dobro podnelo tri jake trke u Istanbulu i Beogradu. Drago mi je što je tako. Za sada se ne opterećujem mnogo taktikom za nastup Glazgov, pošto se tokom trke najcešće desi nešto neočekivano”, navela je 26-godišnja Novopazarka.
Bibić, koji je ispunio norme za 1.500 i 3.000 metara, priznao je da bi više voleo da startuje na kraćoj deonici.
“Drago mi je što imam normu za dve discipline. Više volim da trčim na 1.500 metara, mada sam dokazao da mi leži i dvostruko duža staza. Odlučićemo neposredno pred početak šampionata Evrope”, otkrio je Bibić.
Ako se u stručnom štabu odluče za deonicu od 1.500 metara, Bibić će u petak od 11.55 imati kvalifikacije, dok je finale poslednjeg dana prvenstva u 20.01.
U slučaju da nastupi na 3.000 metara, dvadesetogodišnjem Novopazarcu 1. marta od 12.30 predstoje kvalifikacije, a finale je sutradan u 19.47.
“U obe discipline je žestoka konkurencija. To ne može da se izbegne. Ostvario sam fantastične rezultate u Istanbulu i Beogradu na 1.500 i 3.000 metara, spreman sam za različite izazove tokom trke. Nadam se da ću se plasirati u finale i pokazati svoje prave kvalitete”, kazao je Bibić.
Trener Rifat Zilkić naveo je da Terzić u Glazgovu treba da trči bez opterećenja.
“Amela je već uradila mnogo, potpuno rasterećena trčala je četiri minuta 8,48 sekundi. Ipak, gde se pojavi, u igri su visok plasman i medalje. Dobro se kotira na evropskim listama, tu se izdvajaju jedino Mjuir i Klosterhalfen. Zadržaću za sebe to što očekujem od nje”, rekao je Zilkić.
On je ocenio da je Bibić spreman za finale, bez obzira na disciplinu u kojoj će nastupiti.
“Tu su fatnastična braća Ingebrigtsen. Jakoba i Filipa očekujem na 1.500, a Henrika na 3.000 metara. Ima i dosta naturalizovanih Afrikanaca, koji trče za evropske države. Videćemo. Oni su na nivou 7,46 minuta na 3.000 i 3,36 minuta na 1.500 metara. Svako finale je ravno medalji, a Bibićev veliki adut je poslednjih 200 metara”, zaključio je Zilkić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO