TOMAŠICA OTKRIVA RAZMJERE ZLOČINAU najvećoj masovnoj grobnici u BiH do sada pronađeno 390 tijela

U najvećoj masovnoj grobnici u BiH do sada pronađeno 390 tijela

U do sada najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, rudniku Tomašica kod Prijedora, od 3. septembra do sada pronađeno je 390 tijela brutalno ubijenih žrtava. Ovo je za „Dnevni avaz” kazala Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe u BiH.

– Pronašli smo 233 kompletna tijela, a ostalo su nekompletna. Radi se o primarnoj masovnoj grobnici koja se nalazi na lokalitetu rudnika Tomašica. Dio masovne grobnice iz rudnika Tomašica bio je izmješten na lokalitet Jakarina kosa, iz koje su 2001. godine ekshumirane 373 žrtve. Kada se uzme u obzir izmještanje ove masovne grobnice, kako posmrtni ostaci nikada ne bi bili pronađeni i kako zločin ne bi bio dokazan, Institut smatra da se na području rudnika Tomašica do sada nalazilo oko 800 žrtava – kaže Čengić.

Kako ističe, očekuje se da će naći još više stotina tijela za kojima traga veliki tim istražitelja Instituta, kao i Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP), koja je angažirala kompletan tim antropologa.

– Posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od deset metara. Na ovoj masovnoj grobnici utvrđen je vještački nasip zemlje. Uz žrtve su nađeni i lični dokumenti i sa sigurnošću možemo reći da su to žrtve koje su ubijene u centru Prijedora, lokalnih mjesta i logora Omarska i Keraterm – navela je Čengić.

Među žrtvama i 70 djece

Na području Prijedora traga se za još 1.200 žrtava civila Bošnjaka i Hrvata, među kojima ima i 70 djece.

– Svakodnevno porodice ubijenih Prijedorčana prate potragu za svojim najmilijima, koji su ubijeni na kućnom pragu ili su mučeni i brutalno ubijeni u logorima – naglasila je Čengić.

izvor.avaz

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO