Naslovna Featured Istaknuto TRAVIO: Avionom iz Niša i za 5 evra

TRAVIO: Avionom iz Niša i za 5 evra

Orijentiranjem na niskobudžetne kompanije, putnicima se pruža prilika da do evropskih gradova lete po cijeni od dva do pet eura u jednom pravcu.

Aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu bilježi sve veći broj putnika i postaje jedna od vodećih malih aerodroma u regiji. Sa njega lete kompanije Wizz Air i Ryanair, a cijene nekih karata su već od dva eura. Putnici su zadovoljni, jer su karte jeftine, pa se isplati iz Beograda doći do Niša. I oni bliži Nišu ne kriju zadovoljstvo.

“Ovo je perfektno, iz Kruševca smo i stvarno je perfektno. Znači, blizu je, i nadam se da će proširiti listu letova”, kaže Milovan Obradović, putnik iz Kruševca.

Ukupan broj destinacija do kojih će se moći letjeti iz Niša već narednog mjeseca bit će devet. Niški aerodrom zabilježiće rekordan broj putnika od osnivanja. Planovi su da u narednoj godini broj putnika bude 300.000.

 

Za pet eura do Berlina

“Ulaganjem od 6,5 miliona evra u aerodrom ‘Konstanin Veliki’, u infrastrukturu, odnosno proširenje terminalne zgrade na opremu ALS sistem dobijanja kategorije jedan, mi očekujemo najmanje 500.000 za naredni petogodišnji period, odnosno tamo 2020. godine očekujemo 700.000 putnika”, ističe direktor aerodroma Vladica Đurđanović.

Orijentiranjem na niskobudžetne kompanije, putnicima se pruža prilika da do Bratislave lete po cijeni od dva eura u jednom pravcu, dok se karte mogu kupiti i za pet eura za letove do Berlina  kompanijom Ryanair.

“Najčešći putnici na ovom aerodromu su iz centralne, istočne i južne Srbije. Manji broj je iz Beograda i Vojvodine, ali u upravi aerodroma najviše računaju na putnike sa Kosova i iz Makedonije”, izvijestio je iz Niša reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Kažu da imaju veliku dijasporu, a geografski položaj Niša, uz jeftine karte, najveća je prednost.

“Očekujemo da privučemo putnike sa Kosova i iz Makedonije, iz Skoplja, jer je naše opslužno područje tu negde sat vremena vožnje od aerodroma ‘Konstantin Veliki'”, kaže Đurđanović.

Očekuju 120.000 putnika

Povećanju broja putnika raduje se i gradsko rukovodstvo, jer aerodrom od nekadašnjeg gubitnika postaje uspješno javno preduzeće.

“Preduzeće aerodrom, čiji je grad osnivač, može da bude održivo i može da funkcioniše pozitivno, to je prva korist. Ona druga, koja je mnogo veća, jeste korist naših građana, stvaranje uslova i mogućnosti da se zaista po minimalnim cenama može otputovati do određenih destinacija”, zaključio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Tu mogućnost od početka godine iskoristilo je više od 80.000 građana. Na aerodromu vjeruju da će do kraja godine taj broj biti veći od 120.000.

Exit mobile version