Troje dece ostalo bez delova šake zbog petardi u novogodišnjoj noći

Foto: E.Ćorović BEOGRAD – Dr Đorđe Kravljanac iz Instituta za majku i dete izjavio je danas da je u toku novogodišnje noći troje dece izgubilo delove šake, tako što su koristila petarde ili vatromet.

Kravljanac je rekao Tanjugu da su oni imali vrlo teške povrede šake sa povredama prstiju, povredama tetiva, nerava, krvnih sudova, koštanih struktura.

“Dežurna ekipa lekara radila je tokom čitave noći operacije. Uspeli su da zbrinu tu decu i da rekonstruišu te povrede, ali su, nažalost, deca ostala bez delova prstiju šake. To je još jedan pokazatelj da petarde ne bi trebalo da se koriste i pogotovo da deca ne bi trebalo da dođu u kontakt sa pirotehničkim sredstvima”, poručio je Kravljanac.

Dodaje da su od 15. decembra prošle godine do danas, ukupno imali 12-oro dece koja su zadobila povrede izazvane petardama.

On navodi da su u Institutu za majku i dete uradili naučno istraživanje prema kome su u poslednjih 10 godina, računajući i ovu Novu godinu, imali ukupno 102 deteta koji su zadobili povrede pirotehničkim sredstvima.

“Od toga, 80 njih je lečeno ambulantno u vidu nekih manjih opekotina ili rana koje su mogle da se zbrinu ambulantnim uslovima i otpušteni na kućno lečenje. Dvadeset njih je primljeno u bolnicu, od toga je devetoro operisano i to su bile teške povrede šake gde su ostali bez delova prstiju šake”, naveo je Kravljanac.

Kako je rekao, najčešći uzrast povređenih je bio između 12 i 16 godina, odnosno to su deca u završnim razredima osnovne škole i prvim razredima srednje škole, a u više od 80 odsto slučajeva su dečaci.

Kravljanac navodi da su prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava najčešće povrede šake, s obzirom da im petarda eksplodira u ruci ili bace petardu, ona ne eksplodira, zatim je uzmu i onda dolazi do povrede.

“Povreda šake mogu da budu ili neke manje opekotine ili povrede koje zahvataju više struktura šake, gde su i meka tkiva i koštane strukture i na kraju toj deci ostaje trajni invaliditet u smislu nedostatka delova ili više prstiju šake. Povrede mogu da budu u obliku opekotina koje zahvataju različite delove tela i mogu da se jave povrede oka ili povrede bubne opne. Nekad se događaju i povrede lica, sve zavisi u kakvim uslovima se koriste ta pirotehnička sredstva”, ističe Kravljanac.

On naglašava da u većini slučajeva, kada su te povrede teške, ostavljaju trajne posledice.

“I pored razvoja medicine i plastične i rekonstruktivne hirurgije, kod takve vrste eksplozivnih rana, vi nemate mogućnosti da nadoknadite ta tkiva, nego prosto samo rekonstruišete postojeću povredu, a deca ostaju bez delova prstiju za ceo život”, upozorava Kravljanac.

Dodaje da u većini slučajeva povrede nastaju u prisustvu roditelja, staratelja, odnosno onih koji brinu o deci.

Kravljanac smatra da je su apeli i razgovori u medijima o štetnosti korišćenja pirotehničkih sredstava veoma bitni i naglašava da deca ne bi trebalo da imaju bilo kakav kontakt sa pirotehničkim sredstvima.

“Deca nemaju saznanja o tome kako pirotehnička sredstva deluju, kakve vrste povreda mogu da izazovu i kakve posledice iz svega toga mogu da nastanu, tako da deca uopšte ne bi trebala da upotrebljavaju, niti da dođu u kontakt sa pirotehničkim sredstvima. Trebalo bi sprovesti jednu široku edukaciju, ne samo dece nego i roditelja, staratelja, celog društva, da bi se ljudi upoznali sa vrstama povreda i da je najbolji način lečenja ovih povreda da se one spreče. Znači, ne treba koristiti petarde”, poručio je Kravljanac.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO