Turska će učestvovati u rekonstrukciji oštećene infrastrukture Ukrajine

ISTANBUL – Turska i Ukrajina saopštile su danas da su potpisale sporazum koji će omogućiti turskim građevinskim firmama da preuzmu deo rekonstrukcije ukrajinske infrastrukture koja je oštećena u ruskim napadima.

Sporazum su potpisali u Istanbulu turski ministar trgovine Omer Bolat,
turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu i ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, preneo je Rojters.

Bolat je rekao da je na sastanku bilo reči o ulozi turskih preduzeća u rekonstrukciji Ukrajine, navodeći da će dve zemlje sarađivati po tom pitanju u okviru radne grupe koja je formirana u okviru Memoranduma o razumevanju o rekonstrukciji Ukrajine iz 2022. godine.

“To će obezbediti važnu pravnu osnovu za napore za rekonstrukciju Ukrajine. Spremni smo za saradnju i sa trećim zemljama”, rekao je Bolat prilikom potpisivanja dokumenta.

Kubrakov je rekao da su glavne oblasti u kojima je potrebna rekonstrukcija stambeni i transportni sektor, uključujući puteve, mostove, železnicu i infrastrukturu vodnog saobraćaja Ukrajine.

Kubrakov je izrazio očekivanje da će ta saradnja podstaći trgovinsku razmenu između Turske i Ukrajine.

“Za našu zemlju je od najveće važnosti da privuče strane investicije u oblasti infrastrukture”, rekao je Kubrakov.

Turski izvođači radova žele da učestvuju u svim oblastima rekonstrukcije infrastrukture u Ukrajini, rekao je za Rojters izvor iz turskog industrijskog sektora koji je učestvovao u razgovorima.

Indeksonline/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO