Turska ove godine uštedela 1,83 milijarde evra zbog povećanog uvoza ruske nafte

ANKARA – Turska je ove godine uštedela oko 1,83 milijarde evra time što je povećala uvoz ruske nafte i naftnih derivata po sniženim cenama, prenosi Rojters pozivajući se na podatke agencije LSEG i procene trgovaca.

Turska je postala najveći uvoznik ruskih energenata na zapadnoj hemisferi nakon što su evropske zemlje zaustavile većinu uvoza nafte i gasa iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu koja je započela u februaru 2022. godine.

Kina i Indija su uvezle veće količine nafte iz Rusije nego Turska, ali Ankara je uštedela više od njih zahvaljujući tome što se Turska nalazi blizu ruskih luka.

Geografska blizina Rusije i Turske smanjuje troškove transporta.

Rusija je u novembru izvezla u Tursku 400.000 barela nafte dnevno (bpd) što predstavlja oko 14 odsto ukupnog globalnog ruskog izvoza nafte u prošlom mesecu, pokazuju podaci LSEG.

Ruski proizvođač nafte Lukoil je potpisao ugovor sa azerbejdžanskom firmom SOCAR o preradi do 200.000 bpd svoje nafte u turskoj rafineriji STAR koji pripada firmi SOCAR, tako da se očekuje da će isporuke ruske nafte u Tursku rasti i u narednim mesecima.

U periodu od januara do novembra je turski uvoz ruskog dizela, lož ulja, mlaznog i brodskog goriva porastao za 200 odsto međugodišnje, na oko 290.000 bpd.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO