Turska povlači na konsultacije ambasadora iz Izraela

ANKARA – Turska je povukla svog ambasadora u Izraelu na konsultacije zbog, kako je navela, “humanitarne tragedije” u Pojasu Gaze i odbijanja Izraela da pristane na prekid vatre, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navelo ministarstvo, ambasador je povučen zbog “humanitarne tragedije u Gazi, koju su izazvali kontinuirani napadi Izraela na civile i odbijanje Izraela da prihvati prekid vatre”, preneo je Tajms of Izrael.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da više ne može da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, nakon bombardovanja Gaze.

Izraelski izaslanici u Turskoj napustili su tu zemlju prošlog meseca iz bezbednosnih razloga, nakon protesta koji su izbili u znak podrške Palestincima, podseća Rojters.

Izrael je kasnije saopštio da je opozvao svoje izaslanike kako bi izvršio procenu bilateralnih odnosa.

Izrael je saopštio da namerava da nastavi da vodi rat dok ne uništi moć Hamasa u Pojasu Gaze i naglasio da ne može da dođe do prekida vatre ako to ne podrazumeva oslobađanje svih talaca, kojih je više od 240 u Pojasu Gaze.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO