Naslovna Vijesti Svijet U Grčkoj izgorjela džamija iz 1420., Turska traži istragu

U Grčkoj izgorjela džamija iz 1420., Turska traži istragu

U požaru koji je zahvatio historijsku džamiju iz osmanskog perioda u gradu Dimetoka u Grčkoj pričinjena je velika materijalna šteta.

U požaru koji je zahvatio historijsku džamiju iz osmanskog perioda u gradu Dimetoka u Grčkoj pričinjena je velika materijalna šteta, a Ministarstvo vanjskih poslova Turske od grčkih vlasti je zatražilo provođenje opsežne istrage kako bi bio utvrđen uzrok požara.

Vatra je pričinila veliku materijalnu štetu na objektu čija je gradnja počela krajem 14. stoljeća u vrijeme sultana Beyazita Prvog, a čija gradnja je završena 1420. godine u vrijeme osmanskog sultana Mehmeda Prvog.

Radi se o jednoj od najznačajnijih džamija iz osmanskog perioda na Balkanu i u Evropi, koja je bila podvrgnuta restauraciji u posljednje dvije godine, a koja je inače bila pod zaštitom UNESCO-a i zatvorena za obavljanje molitve.

Načelnik općine Dimetoka Paraskevas Pacuridis je izjavio kako se požar brzo proširio te da je vatrogascima bio otežan pristup unutrašnjosti džamije zbog brzog zagrijavanja kamenih zidova. Drvena konstrukcija objekta koji je krasila munara visine 22 metra, potpuno je nestala u požaru.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske od grčkih vlasti je zatražilo provođenje opsežne istrage kako bi bio utvrđen uzrok požara i kako bi bile razjašnjene sve okolnosti pod kojima je došlo do izbijanja istog.

Exit mobile version