U Novom Pazaru od Nove godine do danas rođene 23 bebe

U novopazarskom porodilištu, jednom od najvećih u Srbiji, od Nove godine do danas rođene su 23 bebe. Ove godine više je dečaka nego devojčica, što nije baš uobičajeno. Prema rečima načelnika ginekološko-akušerskog odeljenja Oopšte bolnice u Novom Pazaru, dr Avdula Škrijelja svi porođaji su protekli bez problema.

Iako je u pitanju plač, to su najlepši zvuci u porodilištu, naročito kada znamo da su svi porođaju protekli bez problema i da su sve bebe zdrave. Prema statistici od prva tri dana, za očekivati je da će ove godine u najmlađem gradu u Evropi, biti rođeno još više beba.

”Naše porodilište i dalje je u samom vrhu, najveće u državi, posle kliničkih centara. Prošle godine bilo je oko 1900 porođaja. Ove godine očekujemo da ih bude više”, kaže načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja dr Avdul Škrijelj.

Među novorođenim bebama u Novoj godini 10 je devojčica i 13 dečaka. Doktor Škrijelj kaže da to nije baš uobičajeno, te da devojčice mogu preuzeti vođstvo.

Novopazarsko porodilište je među prvih pet u Srbiji po broju novorođenih beba. U proseku svake godine ovde se rodi između 2000 i 2500 beba.

Podsetimo, rekonsturkcija i opremanje Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru koštala je 1,8 miliona eura. Ovo odeljenje je u oktobru 2017. godine, tokom zvanične posete predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, koji je tom prilikom posetio i Novi Pazar, zajedno sa zvaničnicima Srbije i Dragicom Nikolić, otvorila supruga turskog predsednika Emine Erdogan.

U okviru projekta rekonsturkcije Ginekološko-akušerskog odeljenja koji se prostire na površini od 1.500 kvadratnih metara, rekonsturisane su bolničke sobe, formirane su porodiljske jedinice, obnovljene su dve operacione sale, porodiljske sobe, liftovi, ventilacioni i sistem medicinskog gasa, kako bi se omogućilo pružanje usluga u savremenim uslovima. Takođe, obnovljenom odeljenju ginekologije TIKA je donirala neophodnu medicinsku opremu i nameštaj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO