U Novom Pazaru se otvara regionalna Kancelarija za ljudska I manjinska prava

Predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Stalne konferencije gradova i opština i 11 jedinica lokalne samouprave potpisali su danas u Beogradu protokol o saradnji, kojim su predviđene zajedničke aktivnosti u oblasti borbe protiv diskriminacije.

Tokom ove i naredne godine, biće pilotiran niz preventivnih i promotivnih mera protiv diskriminacije u odabranim lokalnim samoupravama: Boru, Ivanjici, Jagodini, Kosjeriću, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Odžacima, Prijepolju, Vranju i Žitištu, rečeno je na skupu.

“Radićemo zajedno na primeni antidiskriminacionih politika”, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, koja je istakla da se dvogodišnji projekat finansira sredstvima Delegacije EU u Srbiji, a sprovodi u saradnji sa konsultantskom kompanijom Eptisa.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da učesnici EU projekta “Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Srbiji” treba “da razmišljaju o odgovornosti da na nivou lokalnih samouprava podižu svest građana i utiču da se nivo tolerancije poveća”.

Najavljujući da će služba Poverenika do kraja godine otvoriti u Novom Pazaru svoju prvu regionalnu kancelariju, ona je rekla da je u planu “da u dogledno vreme budu još tri”, kako bi mogle da budu prisutne u lokalnim samoupravama i da ne deluju samo postfestum.

Nije cilj da uspemo u 11 gradova, već da se u celoj Srbiji lokalne samouprave osnaže podršku žrtvama diskriminacije, izjavio je generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Stanišić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO