Naslovna Sandžak U Rožajama obilježen Dan opštine: Godina iskušenja i uspjeha

U Rožajama obilježen Dan opštine: Godina iskušenja i uspjeha

ROŽAJE – Svečanom sjednicom Skupštine opštine, kojoj su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i vjerskog života Crne Gore, u Rožajama je obilježen Dan opštine 30. septembar.

dan rozaje 2

Čestitajući praznik građanima Rožaja, predsjednik Vujanović iskazao je poštovanje za ono što je u ovoj opštini urađeno između dva praznika.

– Ulaganja u infrastrukturu su brojna i vidljiva, što pokazuje ogroman napor lokalne uprave da se unaprijedi kvalitet života u ovom gradu. Zadovoljstvo mi je što će vodovod, jedan od kapitalnih projekata u Rožajama, biti brzo završen. Uvjeren sam da će i drugi najavljeni projekti imati dobru dinamiku i kvalitetnu realizaciju – rekao je Vujanović.

On je pohvalio i dobru komunikaciju opštine sa Vladom i međunarodnim organizacijama.

– Ovdje je mnogo uložila turska agencija Tika i mi to uvažavamo. Uvjeren sam da će oni koji vode brigu o kvalitetu života u ovoj sredini i nadalje ulagati u Rožaje. Ova opština ima ogromne resurse i korišćenje tih potencijala ogledaće se u kvalitetu života građana – rekao je Vujanović.

Predsjednik opštine Nusret Kalač kazao da je lokalna vlast ozbiljno radila na unapređenju kvaliteta života, prije svega u oblasti komunalne infrastrukture, u kojoj je, iako u veoma otežanim uslovima, realizovan znatan broj infrastrukturnih objekata.

– Radili smo i sagradili nove gradske ulice, pješačke staze, gradsku rasvjetu, znatno proširili gradsku kanalizacionu mrežu. Uradili smo nove seoske puteve i vodovode. Posebno bih podsjetio da je počela izgradnja primarnog gradskog vodovoda i da će posao biti završen prije planiranog roka. Ovaj objekat radimo po najmodernijim tehnološkim dostignućima i njegova vrijednost je nešto manje od tri miliona eura – rekao je Kalač.

On je kazao da ova opština ima ozbiljne razvojne šanse kroz kvalitetniju valorizacija prirodnih resursa .

– Rožaje mora da prestane da bude sirovinska baza za druge sredine. Mora da podigne nivo kvaliteta korišćenja prirodnih resursa. Za uspjeh takve politike neophodna je podrška Vlade. Već smo donijeli odluke da svi koji žele da investiraju u našu opštinu budu oslobođeni svih naknada za komunalno uređenje. Ta odluka se odnosi na sve projekte u oblasti poljoprivrede i turizma. U cilju otvaranja novih radnih mjesta i podsticaja zapošljavanja, pripremamo se da donesemo identičnu odluku i za sve ostale programe, bez obzira na strukturu privredne djelatnosti – rekao je Kalač.

Priznanja

Predsjednik opštine Nusret Kalač uručio je najviša priznanja zaslužnim građanima Rožaja. Žiri, na čijem čelu je bio doc.dr Ruždija Kalač, koji su činili Rešad Kardović, Edina Sutović, Ismet Hadžić i dr Husko Bajrović, dodijelio je tri nagrade. Priznanje u oblasti likovne umjetnosti i kulture dobio je akademski slikar Ahmet Ademagić. Salko Luboder, novinar i publicista, nagrađen je za unapređenje i doprinos iz oblasti kulture, a članu Kik boks kluba „Univerzum“ Damiru Mukoviću uručeno je priznanje za rezultate u sportu.

U ime nagrađenih zahvalio je Salko Luboder.

Čestitke

Od brojnih pristiglih telegrama, na sjednici su pročitani oni koje su uputili predsjednici Skupštine i Vlade, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, kao i telegram Marčela Rovede iz Brazila, koji već nekoliko godina gaji posebnu ljubav prema Crnoj Gori, naročito prema Rožajama.

F. Kalić

Exit mobile version