U Srbiji za pet dolara kupiš tri puta manje nego u SAD

eko-potrosacka-korpa

Zbog monopolizovanog tržišta i manjka konkurencije za pet dolara u Srbiji možete da kupite znatno manje hrane nego u Americi ili Francuskoj.
Prema istraživanju koje je uradio portal www.buzzfeed.com, upoređivane su cene kafe, junetine, banana, piva, krompira, pirinča i drugih namirnica.

Kada smo to uporedili sa cenama na našem tržištu ispostavilo se sve te proizvode plaćamo mnogo skuplje od žitelja država sa mnogo većim standardom i kvalitetom života.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da konkurencija ovde ni ne postoji, a javna je tajna da su vlasnici trgovinskih lanaca ujedno i većinski proizvođači u Srbiji.

Kako kaže, napostojanje tržišnog nadzora i monopolsko tržište su dva osnovna problema za ovakvu situaciju.

Takođe, ekonomista Saša Đogović smatra da su monopol i nepostojanje konkurancije glavni razlozi zašto plaćamo hranu skuplje nego razvijenije zemlje.

“U tim zemljama je mnogo veća konkurencija i više je trgovisnkih lanaca. Kod nas, nažalost, imamo monopolsku strukturu u pojedinim sektorima, manjk novih investicija i neprimenjivanje zakona. Sve to uslovanjava više cene nego što je slučaj sa drugim zemljama, gde imate mnogo veću konkuranciju”, kaže Đogović.

On se nada da će na putu ka EU biti uspostavljeni i jači konkurenctski odnosi, što će dovesti do pada cena proizvoda.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO