U tri srednje škole u Prijepolju od jeseni 30 đaka više

Novim planom i programom upisa za školsku 2019-2020. godinu predviđeno je ukupno 350 mjesta za đake srednjih škola u Prijepolju, a ukupno 406 svršenih osmaka biće u situaciji da konkuriše za neko od tih mjesta.

U odnosu na prošlu godinu, kada je planom upisa bilo predviđeno 320 mjesta, ove godine u tri prijepoljske srednje škole planirano je da se upiše 30 đaka više.

Ermedin Duran, predsejdnik Aktiva direktora srednjih škola: ” Kod nas na sreću ove godine ima 406 đaka koji završavaju osme razrede, a naše tri škole napravile su plan upisa koji predviđa 350 učenika. Znači, 56 đaka, što je otprilike dva odeljenja, je broj učenika koji će sreću potražiti u nekim drugim specijalizovanim školama van Prijepolja” – kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Prijepolju Ermedin Duran i dodaje da smo jedna od rijetkih opština u Srbiji koja nema problema sa upisom i brojem đaka.

Usvojeni opštinski plan upisa urađen je sistematično, kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, tako da ne bi trebalo da bude problema sa tehnološkim viškovima, sa kojima se dosta škola u Srbiji suočava.

Ove godine Prijepoljska gimnazija upisaće dva odeljenja jezičkog smera što je 60 učenika, jedno odeljenje prirodno-matematičkog smera od 30 đaka i odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku koje upisuje 20 učenika što je ukupno 110 đaka.

Tehnička škola u Prijepolju i ove godine upisaće 120 đaka: po jedno odeljenje četvrtog stepena od 30 đaka na smjerovima Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i Elektrotehničar računara i dva odeljenja trećeg stepena od po 15 đaka na profilima Elektroinstalater i Elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje. U području rada tekstilstva i kožarstva ostaje odeljenje od 30 đaka, smjera modni krojač po dualnom modelu obrazovanja.

Ekonomska škola ostaje i ove godine na istom broju obrazovnih profila u kojo će, kao i prošle godine,upisati po jedno odeljenje smera finansijski administrator i ekonomski tehničar od po 30 đaka. Zatim tu je jedno odeljenje profila trgovinski tehničar, takođe od 30 učenika i jedno kombinovano odeljenje kuvara i konobara.

Opštinski plan upisa u srednje škole za školsku 2019-2020. godinu usvojen je nakon što su direktori tri prijepoljske srednje škole poslali svoje predloge plana upisa školskoj upravi u Užicu i Ministarstvu prosvete, a potpisan je u prisustvu predsjednika opštine, predstavnika Regionalne privredne komore, direktora škola i predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO