Ugljanin otkrio skriveno blago

Izvor: Tanjug

Beograd — Životni standard u nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji bliži je afričkom nego evropskom, ali su ta područja skriveno blago za buduće investitore.

ugljanin2

Kako je izjavio ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin, to se posebno odnosi na one koji žele da ulažu u oblast agrobiznisa.

U Srbiji ima 46 nedovoljno razvijenih opština u kojima živi približno milion stanovnika, rekao je Ugljanin na devetoj po redu Regionalnoj konferenciji o agrobiznisu u regionu jugoistočne Evrope, koja se danas održava u Beogradu.

On je naglasio da Vlada Srbije u čitavoj zemlji, a naročito u nerazvijenim područjima, radi na stvaranju stimulativnog ambijenta za buduće investicije, počev od izrade urbanističkih planskih akata, pa završno sa elektronskom upravom.

Ugljanin, koji je i direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština, kazao je da se očekuje da će do kraja juna elektronska uprava biti uvedena u svim nerazvijenim opštinama.

Prema njegovim rečima, na nedovoljno razvijena područja treba gledati kao na područja sa velikim mogućnostima, a ne kao na neke “loše socijalne sredine”.

“Nema jedinstvenog recepta za razvoj nerazvijenih, ne samo u Srbiji, već i u susednim zemljama na Balkanu. Medjutim, kada govorimo o našoj zemlji, mi Srbiju vidimo kao budući veliki agroindustrijski kompleks i poželjnu evropsku turističku destinaciju“, kazao je Ugljanin.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Danilo Golubović, rekao je da situacija sa mlekom i aflatoksinom govori o tome da je poljoprivreda resurs koji je možda najznačajniji, ali i pod velikim udarom “svih mogućih dejstava”.

“Poljoprivreda u Srbiji ima trostruku bitnost – obezbedjuje prehrambenu sigurnost, mogućnost ekonomskog razvoja, a i veliki broj glasača je u tom sektoru, pa se češto donose odluke koje nemaju ekonomski, već politički aspekt”, rekao je Golubović.

“Mi ćemo pokušati da vratimo ekonomiju u poljoprivredu, da je svedemo na realne okvire, ukažemo na realne opasnosti i da ih otklonimo”, dodao je on.

Golubović je ukazao da će to biti teško, jer će zemlja sigurno biti i na “udaru i nekih neekonomskih, a više političkih medjunarodnih uticaja”, i ocenio da je “na onima koji se bave poljoprivredom da to prepoznaju i da država odmah reaguje na odgovarajući način”.

Državni sekretar je rekao da Srbija prati zajedničku poljoprivrednu politiku EU, ali uz maksimalan trud da se propisi prilagode uslovima u našoj zemlji i uvaže specifičnosti.

Predsednik Programskog saveta konferencije, Miladin Ševarlić, kazao je da je sadašnja vlada načinila veliki zaokret u strateškom pozicioniranju agrobiznisa u Srbiji, i to povećanjem agrarnog budžeta u republičkoj kasi i institucionalnim rešavanjem mera u toj oblasti.

Kako je podsetio, to je postignuto zahvaljujući donošenju osnovnog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

U budućem periodu neophodno je raditi na osnaživanju savetodavnih poljoprivrednih službi, udruženja poljoprivrednika, zadruga, jer “agrobiznis 21. veka je agrobiznis zasnovan na ekonomiji znanja”, zaključio je Ševarlić.

izvor:Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO