Ugljanin: ZSO je izum velikosrpske politike koja ima za cilj legalizaciju zločina

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas Press konferenciju, na kojoj je govorio o francusko-nemačkom prijedlogu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“SDA Sandžaka podržava francusko-nemački tj. evropski prijedlog sporazuma. U tom smislu bili smo spremni da se kao parlamentarna stranka odazovemo pozivu Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovaramo u Parlamentu Srbije i pružimo podršku evropskom prijedlogu sporazuma, ali na žalost on je sastanke je otkazao” – rekao je Ugljanin.

On je dodao da je o ovom prijedlogu sporazuma razgovara sa premijerom Republike Kosova g. Albinom Kurtijem gdje ga je upoznao sa okvirnim principima sporazuma.

“Gospodina Kurtija smo obavijestili da mi kao predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Srbiji nismo zadovoljni svojim položajem, te da tražimo da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbijedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina. Ovaj evropski prijedlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je jasan i sveobuhvatan” – doado je Ugljanin.

Ugljanin tvrdi da se u sporazumu zaštita nacionalnih manjina se pominje već u trećoj rečenici a (ZSO) – Zajednica srpskih opština se ne pominje.

“Davanje nacionalnog predznaka Opštinama. To je izum velikosrpske politike koji ima za cilj legalizaciju zločina “etničkog čišćenja” koje su izvršile srpske oružane snage u BiH, Sandžaku i Kosovu. Konkretno; legalizacija zločina u bošnjačkoj mahali i drugim dijelovima sjevernog dijela Mitrovice koju teže da proglase srpskom opštinom – napominje Ugljanin.

Kaže da Ahtisarijev plan ne pominje opštine sa nacionalnim predznakom.

“Predlagači sporazuma su se usaglasili da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici. Zato najprije treba da rješimo pitanje Bošnjaka i Albanaca u Srbiji pa da to isto tražimo za svoje sunarodnike na Kosovu” – dodao je Ugljanin uz tvrdnju da Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja, kao i da je položaj bošnjačkog naroda u Srbiji je neprihvatljiv i neodrživ.

“Zahtjevamo da se u okviru ovog dijaloga Srbije i Kosova, kada se razgovara o nevećinskim zajednicama uključujući i rješavanje statusa albanskog i bošnjačkog naroda u Srbiji. Uputili smo zvaničan zahtjev posrednicima u dijalogu tj. predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva, zemalja Evropske Unije i Amerike” – zaključio je Ugljanin.

Ugljanin je na kraju tražio Princip simetrije i reciprociteta bez diskriminacije i institucionalnu zaštitu za bošnjački narod u Srbiji.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO