Uhapšeni lekari osumnjičeni da su oštetili RFZO za skoro 78 miliona dinara

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIC BEOGRAD – Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a u saradnji sa SBPOK nakon predistražnog postupka na teritoriji Srbije danas je uhapšeno pet lekara zbog sumnje da su oštetili RFZO za 77. 931.760.26 dinara.

Uhapšeni su Z.S., O.Š., M.J., S.Z. i S.Z zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Kako dodaju reč je o dve povezane organizovane kriminalne grupe koja je delovala u periodu od 22. novembra 2018. do 22. jula 2021. godine, od kojih su jednu grupu činili lekari (njih četvoro) iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu farmaceuti (njih sedmoro) iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Sumnja se da je prva organizovana kriminalna grupa (lekari) propisivali recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara, odnosno bez znanja pacijenata.

Zatim kako se sumnja slali su te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe (farmaceutima), koji su recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani.

Na taj način su kako se sumnja protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77. 931.760.26 dinara.

Prethodno je šest osumnjičenih koji su bili pripadnici ove dve organizovane kriminalne grupe priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela koje je sud prihvatio.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO