UN: Napadi na zdravstvene ustanove u Gazi

UN ne može potvrditi izvještaje o mogućem izraelskom napadu na bolnicu Al-Shifa u Gazi, kazao je glasnogovornik UN-a
Washington DC

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da svaki napad na zdravstvene ustanove predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava, a upozorenje je stiglo netom nakon izraelskih prijetnji upućenih u vezi s bolnicom Al-Shifa u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Novinar Anadolu pitao je tokom dnevnog brifinga jesu li u UN-u svjesni mogućeg napada na najveću bolnicu u Gazi i poduzimaju li bilo kakve mjere predostrožnosti, glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je rekao da su u više navrata govorili da će svaki napad na zdravstvene ustanove predstavljati kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Međutim, Dujarric je rekao da ne može potvrditi navode Izraela da palestinska grupa Hamas koristi bolnicu kao “bazu za terorističke operacije“, dodajući da to “nije bolnica kojom upravlja UN“.

Izraelska vojska je u petak objavila neke audio i video materijale, tvrdeći da bolnicu Al-Shifa koristi Hamas za “svoje terorističke aktivnosti“.

Hamas je negirao te tvrdnje i pozvao UN da preduzme mjere protiv potencijalnih napada jer bolnica pruža sklonište za hiljade civila.

Medicinski kompleks Al-Shifa je državni medicinski kompleks koji se smatra najvećom medicinskom zdravstvenom ustanovom u pojasu Gaze. Kompleks se nalazi u centralnom zapadnom dijelu grada Gaze.

Čine ga tri specijalizovane bolnice i to Hirurška bolnica, Interna bolnica i Akušerska i ginekološka bolnica.

Bolnica je trenutno skonište za hiljade civila koji se sklanjaju od žestokog izraelskog bombardiranja na Pojas Gaze.

The post UN: Napadi na zdravstvene ustanove u Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post UN: Napadi na zdravstvene ustanove u Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO