Uprkos izraelskim ograničenjima: Oko 125.000 Palestinaca klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi

Oko 125.000 palestinskih vjernika u petak je klanjalo treći džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, mjesecu posta, u džamiji Al-Aksa. Ona je smeštena u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) uprkos izraelskim ograničenjima.

Desetine hiljada Palestinaca prošlo je vojne kontrolne punktove. Oni se nalaze između Zapadne obale i Al-Qudsa od ranih jutarnjih sati i krenulo prema Aksi.

Nakon višesatnog putovanja, Palestinci su pješice stigli do džamije Al-Aksa i klanjali džuma-namaz, molitva muslimana petkom.

Izraelske snage su angažovale veći broj vojnika na kontrolnim punktovima između Zapadne obale i Al-Qudsa te provjeravali identitet Palestinaca koji su pokušali doći do Al-Akse.

Mnogi Palestinci su bili spriječeni da uđu u Jerusalem (Al-Quds) iako su imali posebne dozvole.
Iz Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu navedeno je da je 125.000 Palestinaca klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi.

Izrael nije dozvolio ženama mlađim od 50 i muškarcima mlađim od 55 godina da uđu u Al-Quds sa okupirane Zapadne obale.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

The post Uprkos izraelskim ograničenjima: Oko 125.000 Palestinaca klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO