Velika poseta na Balkanskom sajmu tekstila u Novom Pazaru koji traje još danas

sajam1

 

Novi Pazar – Najaktuelnija ponuda tekstilne industrije, od repromaterijala do gotovih proizvoda, u prethodna dva dana mogla je da se vidi na Međunarodnom sajmu tekstila „Balkan tekstil 2013“ u Novom Pazaru. Ova manifestacija okupila je više od pedeset izlagača iz Srbije i Turske. Sajama se završava danas.

Na otvaranju sajma Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, ocenio je da je to veliki dan za Novi Pazar, tekstilnu industriju, za odnose između Srbije i Turske i za ceo region.

– Politički odnosi naše zemlje sa Turskom su više nego dobri, ali na ekonomskoj saradnji treba da se radi u cilju daljeg razvoja. Na ovom polju imamo izuzetne potencijale i treba ih iskoristiti kako bi se ekonomska saradnja značajno uvećala. Robna razmena i povećanje obima turskih investicija na ovom području su dva ključna faktora kvalitetnije saradnje i ovaj sajam je prilika za uspostavljanje kvalitetnih partnerstava, rekao je Ljajić i naglasio da ovom manifestacijom „Novi Pazar potvrđuje primat u tekstilnoj industriji. Reč je o veoma dinamičnoj privrednoj grani, koja ima sve preduslove da se dalje razvija, čime Novi Pazar potvrđuje poziciju na tronu u ovoj oblasti i obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta“. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine najavio je, do kraja godine, otvaranje fabrike u kojoj će biti zaposleno 500 radnika i to će biti „dobra preporuka i za druge turske kompanije da investiraju kod nas. Na nama je kao dobri domaćini svim investitorima obezbedimo znatne olakšice radi ostvarivanja što obimnije saradnje sa akcentom na interes građana i pobiljšanje njihovog ekonomsko-socijalnog statusa“.

sajam Pendik

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, ocenio je da Međunarodni sajam tekstila prelazi u tradiciju i postaje internacionalan sa sve više stranih izlagača. Za novopazarskog gradonačelnika Meha Mahmutovića ova manifestacija Novom Pazaru potvrđuje status tekstilne prestonice na Balkanu i „iskoristiće sve prilike da napreduje i unapređuje taj imidž“, jer „sklapanjem konkretnih sporazuma o saradnji sa turskim i drugim preduzetnicima, garantuju nam svetlu privrednu i ekonomsku budućnost“.

Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva ekonomije Turske i mnogobrojni privrednici iz Srbije i zemalja u okruženju. Cilj organizatora je da proizvođači sa ovog prostora budu prvi koji će imati kontakt sa glavnim proizvođačima repromaterijala, što će im stvoriti uslove za unapređenje proizvodnje, modela i dezena i da imaju bolje cene. Ambicija je da ova manifestacija bude centralni sajam tekstila na Balkanu, na kojem će učestvovati proizvođači iz Srbije i zemalja u regionu. Organizator je asocijacija „Forem“ iz Istanbula, koja je specijalizovana za priređivanje sajamskih manifestacija. Ovdašnja lokalna samouprava sa ovom asocijacijom prošle godine potpisala je memorandum o saradnji za narednih pet godina. Sajam tekstila je održan u sportskoj hali „Pendik“ čiji završetak izgradnje je finansirala istoimena turska opštna.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO