VIDEO: Zilkić ogorčen uslovima na Kopaoniku

Rifat Zilkić je dobro poznato ime sportskoj javnosti u našoj zemlji, beležio je velike upehe kao atletičar a sve to nastavio je i kao trener, broj osvojenih medalja i postavljenih rekorda njegovih atletičara povećava se iz dana u dan.

Njegova izjava da je „Kopaonik srpska Kenija“ poznata je čak i atletičarima iz zemalja u okruženju. Zato što osim Kopaonika za njega već dugo ne postoji neko drugo mesto na kojem bi tokom leta mogao da trenira sa svojim atletičarima.

– To se zna, tradicionalno pripreme za Evropska i Svetska prvenstva i Olimpijadu obavljamo na Kopaoniku. Milion puta do sada sam rekao da je Kopaonik „Kenija u Srbiji“ – napominje Zilkić.

Ipak, na pitanje kako je zadovoljan uslovima na Kopaoniku Zilkić nije mogao da „prećuti“ neke stvari:

– Što se tiče prirodnih uslova Kopaonik je fenomenalan, uvek su dolazili svi naši atletičari, ovde je skup mnogih sportista iz Srbije a i šire – počeo je trofejni trener i nastavio:

– Međutim, što se tiče infrastrukture za atletiku ona je u poslednje vreme potpuno oronula! Ovde faktički nema gde da se trenira, sve staze su nestale ili zarasle u trnje, ili ih je priroda uništila vremenskim nepogodama kao što su kiša i sneg, ali mnogo više je tu uticao i ljudski faktor.

– Uvek govorim da je Kopaonik „Kenija u Srbiji“ ali, možda ćemo već u sledećim sezonama morati da promenimo planinu jer ovde stvarno nema uslova – naglašava Zilkić.

– Ispod „Antene“ i Gobelje staza je postala kamenjar na kojoj više ni rekreativci ne mogu da šetaju, sve ostale staze koje su bile prirodne su potpuno uništene, kao što je npr. staza za Tresku. Jedina staza koja je „ostala“ je staza na Jarmu, ali to nije staza kad bolje razmislim, to je „magistralni put“ i svakog trenutka može da naiđe neki automobil i jedan trenutak nepažnje bi bio dovoljan da se neko povredi.

Kopaonik je mesto na kojem se spremaju naši najbolji sportisti:

– Trenutno se na Kopaoniku nalazi preko 100 atletičara iz Srbije, a tu su i takmičari iz Vojske Srbije koji se spremaju za njihovo Svetsko prvenstvo u Kini. I košarkaši su tu, ali oni nemaju gde napolju da potrče, ne postoji uređena staza na kojoj oni mogu da trče. Njihova konstitucija i građa zahtevaju specifičnu podlogu – kaže Zilkić.

Pozvao je Zilkić i kopaoničke hotelijere, Nacionalni park „Kopaonik“ i opštinu Raška da pomognu:

– Apelujem na sve koji mogu da pomognu da to i urade! Naročito na „Nacionalni park Kopaonik“ i opštinu Raška, ali i na hotelijere! Moraju da se potrude i da u saradnji sa nama iz Atletskog saveza Srbije pokušamo da napravimo makar jednu trim stazu od bar kilometar, a onda bi i mi kao „ambasadori Kopaonika“ mogli da pozovemo i druge takmičare, što iz susednih država što i iz ostalih delova Evrope da dođu. Znamo da bi mnogi rado došli ovde na pripreme, jer sve ono što sledi kad odemo sa Kopaonika, i dobri rezultati, i poboljšanje krve slike i sve ono što ovde odradimo se svaki put isplati!

– Mislim da je to jedna dobra preporuka, da treba da se uozbiljimo i da Kopaonik prilagodimo pre svega atletičarima kojih je ovde mnogo od maja do kraja septembra! – zaključuje trener najuspešnijih srpskih atletičara.

Preuzeto sa Vesti-online.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO