Više od 400.000 Sirijaca iz Turske se vratilo kući

Turska je trenutno domaćin za 3,58 miliona Sirijaca, dok se više od 400.000 njih vratilo u svoju zemlju, govore službeni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova objavljeni u utorak.

Iako se u Turskoj još uvijek nalazi više sirijskih izbjeglica nego u bilo kojoj drugoj državi u svijetu, prema podacima, njene prekogranične antiterorističke operacije na sjeveru Sirije od 2016. godine također su omogućile stotinama hiljada Sirijaca da se iz Turske vrate u domovinu.

Ismail Catakli, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Turske predstavio je i najnovije brojeve vezane za antiterorističke operacije u cijeloj zemlji tokom aprila.

“Izvršene su 8.163 operacije u ruralnim područjima, uključujući tri velike operacije i 27 srednjih, a u aprilu je u gradovima izvedeno 252 operacije“, kazao je Catakli.

Naglašavajući da teroristička organizacija YPG/PKK-a bilježi najmanji broj regrutovanih ikada, rekao je da su od početka godine uspjeli privući samo 13 novih članova.

Posljednjih godina Turska je postigla uspjeh u operacijama protiv YPG/PKK-a, uvjeravajući njihove članove da se predaju, čime je osakaćena sposobnost terorističke organizacije da nadoknadi prorjeđivanje svojih redova.

Catakli je također rekao da je u aprilu tokom antiterorističkih operacija neutralisano 37 terorista.

U svojoj terorističkoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, PKK-a, koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Anadolija

A. Ni.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO