Za prvih 10 dana hitnu pomoć potražilo više od 1.000 građana Novog Pazara

NOVI PAZAR – U prvih 10 dana 2024. godine hitnu medicinsku pomoć potražilo je više od 1.000 građana Novog Pazara izjavio je danas zamenik načelnika Hitne službe Novi Pazar, dr Damir Husović.

“Imali smo povećan broj pacijenata poslednjih dana, puno traumatizovanih pacijenata zbog hladnog vremena i poledice. Ski centri su u okolini Novog Pazara, pa kod nas dovode povređene jer smo mi regionalni centar koji može da ih zbrine. Akutno-respiratorno oboleli su nam česti pacijenti, ali oni ne bi trebali da dolaze u Hitnu pomoć, već da se obrate svojim izabranim lekarima u Domovima zdravlja. Imali smo preko 150 pacijenata na dnevnom nivou, plus brojne intervencije na terenu”, rekao je Husović za Tanjug.

Obim posla nije opao ni u danima nakon proslave praznika, dodaje Husović.

“Imamo konstantan priliv hroničnih bolesnika koji su u pogoršanju, oboleli od astme,
opstruktivne bolesti pluća i srčani boelsnici. U svako doba dana imamo urgentna stanja, akutni koronarni sindrom, moždani udari, to su uglavnom naši pacijenti ovih dana”, kaže Husović.

Temperatura u Novom Pazaru, kao i u ostatku Srbije sa plus 18 pala je na tri stepena
ispod nule, pa temperaturne oscilacije pogoršavaju zdravstveno stanje pacijenata, dodao je on.

“Svi smo sve više meteoropate. Hronični pacijenti moraju redovno da piju terapiju, nema korigovanja terapije ‘na svoju ruku’, već samo u konsultacijama sa izabranim lekarima”, rekao je on.

Od početka godine povećan je i broj građana koji se Hitnoj službi javljaju i zbog simptoma sličnih koronavirusu, lekari apeluju da takvi pacijenti pomoć potraže u Kovid ambulantama, gde će biti testirani na i dalje aktuelan koronavirus.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO