Zilkić se povlači sa čela IZS?! ‘Država nas nije priznala, to će imati kobne posljedice’

Novi Pazar – Kako prenosi Agencija Anadolija, čelnik IZS Adem Zilkić je ovo rekao u prisustvu predsjednice srbijanskog parlamenta Maje Gojković, predstavnika Vlade Srbije ali i više ambasadora i predstavnika crkava i vjerskih zajednica, saopštio da je Ustavni sud.

“Ustavni sud Srbije je odbio treću tužbu koja se odnosila na upis Islamske zajednice Srbije u registar crkava i vjerskih zajednica, odnosno ispravljanje greške iz 2006. godine, ne unijevši u registar Islamsku zajednicu. Na taj način smo mi iscrpeli sva pravna sredstva pred svim instancama suda i time ostali neupisani”, istakao je Zilkić.

“To za nas predstavlja kobne posljedice. Ako nemamo IZ kao pravni subjekat ne možemo da počnemo sa restitucijom i vraćanjem vakufske imovine. S druge strane, mi ne uživamo jednakopravna institucionalna prava kao što uživaju pripadnici drugih crkava i vjerskih zajednica”, istakao je Zilkić rekavši da su zbog toga protiv Srbije podnijeli tužbu u Strabsbourgu uz oštetni zahtjev od 2,5 miliona eura.

Kako je istakao, ako se pridoda da ni jedan centimetar vakufske imovine nije vraćen IZ-u govori da je situacija još lošija nego što to izgleda na prvi pogled.

Zilkić je podsjetio i na “napade huligana” i nedovoljnu brigu države da zaštiti vjerske objekte i muslimane od kolektivnih napada.

Govoreći o predstojećim izborima unutar paravjerske tvorevine, Zilkić kaže da je tokom priprema za izbore došlo do kršenja Ustava IZS, pa je to usporilo proces.

Zilkić kaže i da je uslovno prihvatio da bude ponovo kanditat za čelnike paravjerske tvorevine i da će najvjerovatnije povući svoju kanditaturu iz razloga što ne prihvata obnašanja te dužnosti bez korjenitih promjena unutar, kako je rekao, u pravcu zbližavanja svih muslimana, pogotovo u Sandžaku.

“IZ u ovom vremenu mora da bude i fleksibilna, brza, snažna i jedinstvena, a ovakvim unutarnjim ustrojstvom se to sigurno ne može postići”, smatra Zilkić koji je na poziciji reisa od 2008. godine, odnosno ponovnim izborom od strane Vrhovnog sabora IZS od 2010.
Bekir Makić nasljeđuje Adema Zilkića?

Medžlis Sjenica ove islamske zajednice na svojoj sjednici, održanoj u nedjelju, 19.aprila 2015. godine donio je jednoglasnu odluku, kojom predlaže kandidata, Bekira Makića za izbor reisul-uleme paravjerske tvorevine.
U obrazloženju ove kandidature stoji da bi njegov izbor doprinio poboljšanju stanja ukupnih prilika među muslimanima Srbije na putu ujedinjenja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO