Zilkić spreman da napusti Srbiju ukoliko bi to bila garancija ujedinjenja islamske zajednice.

Zilkic Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je muftiju Mešihata IZuS Muamera Zukorlića na razgovor kako bi rešili sva sporna pitanja.

Zilkić je rekao da čvrsto veruje da je mir između dve islamske zajednice nadohvat ruke.

Zilkić je listu “Danas” izjavio da se Zukorlićem nije sreo od decembra 2006. godine i da to smatra svojom velikom greškom.

“Svako traganje za rešavanjem problema, bez učešća dve upravljačke strukture – Mešihata i Rijaseta, nije moguće. Toga sam svestan, a trebalo bi i on da bude. I ovu priliku koristim da ga pozovem da sednemo i da sva sporna pitanja rešimo na islamski način”, kazao je Zilkić.

On je dodao da bi čak bio spreman da napusti Srbiju ukoliko bi to bila garancija ujedinjenja islamske zajednice.

Zilkić je istakao da je Zukorliću u više navrata slao pozive na razgovor, ali da nijednom nije dobio odgovor.

Ovrćući se na peticiju o pomirenju koje su potpisali pojedini članovi obe islamske zajednice, Zilkić je rekao da je ta inicijativa ne doprinosi ni pomirenju, ni ujedinjenju.

“Oni ne teže ujedinjenju, nego potiranju obe islamske zajednice. Radi se o interesnoj grupi koja je zacrtala svoje ciljeve da ovlada islamskom zajednicom na nekonvencionalan način, rušilačkim poduhvatima. Zbog toga se sve njihove aktivnosti dešavaju u tajnosti i, čak, izvan granica ove zemlje”, rekao je Zilkić.

Te interesne grupe vođene su, kako smatra, inicijativom iz Turske, samo što je prethodnu inicijativu vodila zvanična diplomatija te drzave, a sada je to prepušteno zvaničnim verskim institucijama.

“U odnosu na prethodnu inicijativu, nema ništa novo, samo je način izvođenja drugačiji. Svako mešanje sa strane, da li dolazilo iz Turske ili Sarajeva, ukoliko nije institucionalno i nema jednak pristup obema opcijama, ne forsirajući bilo koga u razgovorima, nije dobro”, smatra Zilkić.

Izvor : Danas.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO