Beograd i Priština nastavljaju pregovore

Dan nakon što je počela obnova mosta koji bi trebao ujediniti Mitrovicu, nastavljaju se razgovori Beograda i Prištine.

 
Izaslanstva Beograda i Prištine nastavljaju danas u Bruxellesu razgovore o zajednici srpskih općina, telekomunikacijama i drugim otvorenim pitanjima.

Zajednica srpskih općina jedan od je ključnih predmeta spora Srbije i Kosova, a posebno mu se protivi kosovska opozicija.

Upravo zbog prijedloga formiranja takve zajednice, koja bi obuhvaćala jedinice lokalne samouprave na sjeveru Kosova sa srpskom većinom, opozicija već mjesecima blokira rad parlamenta bacanjem suzavca. Uz to, sporno im je i rješavanje granice sa Crnom Gorom.

Osim zajednice srpskih općina, razgovarat će se i o funkcioniranju Telekoma Srbije na Kosovu, potvrdio je Marko Đurić, direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Srbija primenjuje sve sporazume koji su dogovoreni, ali me ne čudi to što ima pojedinih predstavnika kosovskih Albanaca koji to ismevaju, dok s druge strane ništa nisu uradili po pitanju zajednice srpskih opština. Osim zajednice kao jako važnog i ključnog političkog pitanja, važno je i da Telekom Srbija kao naša kompanija nesmetano može da funkcionioše na Kosovu i Metohiji i da može da radi”, rekao je Đurić.

Počela obnova mosta

U međuvremenu je, radi poboljšanja odnosa na sjeveru Kosova, počela obnova glavnog mosta u Mitrovici, koji je simbol kosovske podjele po etničkom principu.

Predviđeno je da most bude otvoren početkom naredne godine. Obnovu u vrijednosti 1,2 milijuna eura financira Europska unija.

Po mišljenju gradonačelnika južnog dijela Mitrovice Agima Bahtirija, početak obnove mosta je i početak ujedinjenja grada.

“Ovo je dobar trenutak za sve građane Mitrovice, bez obzira na njihovu nacionalnost. Na tom mjestu nalazila se velika količina pijeska, a nakon toga je postavljen tzv. park mira koji sam nazvao ‘parkom sramote’. Došlo je vrijeme da se ukloni park radi revitalizacije cijelog mosta kako bi se omogućilo ujedinjenje grada, a od početka naredne godine građani će se slobodno kretati pješice i automobilima prelaziti most”, rekao je Bahtiri.

I dužnosnici EU se nadaju da će most postati simbol normalizacije odnosa između Srba i Albanaca te da će pridonijeti boljoj komunikaciji među stanovnicima sjeverne i južne Mitrovice.

Iz Beograda poručuju da most neće biti otvoren sve dok, u sjevernom dijelu grada, ne bude završeno pretvaranje ulice Kralja Petra u pješačku zonu.

“Most neće biti otvoren sve dok ne bude uspostavljen i statički punk KFOR-a i srpskog dela kosovske policije pored mosta sa severne strane”, rekao je Đurić.

Sporazum za obnovu mosta i uklanjanje barikade koju su postavili predstavnici Srba postignut je tokom dijaloga Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU, prije godinu dana.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO