Dejton, 20 godina kasnije – nove podele i tenzije u regionu

Ova godina je puna godišnjica koje podsećaju na građanski rat, koji je pre dvadeset godina buktao u regionu. Umesto da građani zapadnog Balkana iz njih izvuku pouku, političari ih ponovo dele po nacionalnoj pripadnosti, smatraju učesnici konferencije o pomirenju u regionu, održane u Beogradu.

Naredna velika godišnjica koja se bliži je 14. decembra, dan kada je 1995. godine potpisan Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

14.12.1995.

Alija Izetbegović: U svetu kakav je sada, bolji mir nije mogao biti postignut

Franjo Tuđman: Verujem da će sprovođenje ovih sporazuma dovesti do trajnog mira.

Slobodan Milošević: Nema pobednika i ne može biti pobednika.

Ovako su ključni akteri komentarisali Dejtonski sporazum po njegovom potpisivanju. Međutim, čak su i oni tada znali da će doći vreme kada će on morati da se menja. Taj stav ostao je do danas

“Mislim da BiH sa ovakvim ustavom ne može u EU i NATO. A pogotovo ne nože smiriti nestabilnu političku situaciju, niti učiniti BiH prosperitetnom u kontekstu reformi koje nas čekaju”, smatra član delegacije u mirovnim pregovorima Miro Lazović.

“Ne menjaju se temeljni članovi, entiteti, suverenitet. Ali je potrebna nadogradnja do koje će doći kod evropskih integracija, nešto će morati malo da se nadogradi i nužna je nadogradnja kako bi se rešila jednakopravnost hrvatskog pitanja”, kaže Radomir Nešković sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta ne očekuje značajnije izmene postojećeg sporazuma. Bar ne u skorije vreme.

“Taj sporazum je poslužio da se završi rat, ali ne da se funkcionalno organizuje država koja je iz tog rata nastala. Ostaje problem bez obzira na pravac dogovora. Ako dođe do dogovora da se bilo šta tu promeni, onda to znači da može da se menja i drugo i treće i četvrto, zato i postoje ti stavovi ne menjati ništa po svaku cenu. Šta to znači za BiH dugoročno, to je već druga priča”, navodi Jelica Minić.

Da je Dejton u opasnosti, smatra novinar politike Boško Jakšić. Ipak, tu opasnost on vidi u Banjaluci i najavi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o održavanju referenduma u tom entitetu.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO