Hamond: Srbija može da se ponosi ulogom u regionu

Srbija može da se ponosi ulogom koju ima u regionu i kao predsedavajuća OEBS-u, napisao je na Tviteru šef britanske diplomatije Filip Hamond, koji boravi u poseti Srbiji.

On je tu poruku napisao nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije pozdravio je način na koji Srbija reaguje na izbegličku krizu i ocenio da je naša zemlja postigla istinski napredak na putu ka EU da će Velika Britanija nastaviti da nas podržava u tom procesu.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandom Vučićem, rekao da Velika Britanija i Srbija imaju duboke istorijske odnose koji sežu godinama unazad i da su odlučni da ih u budućnosti ojačaju.

“Formalni strateški dijalog će nam omogućiti da imamo mehanizam koji će se baviti pitanjima u ranom stadijumu kako bismo uvideli šta se dešava između nas i obezbedili bolji ishod”, istakao je Hamond.

On je pohvalio Vladu Srbije na, kako je primetio, veoma dobro organizovanom, humanom i efikasnom načinu na koji Srbija reaguje na krizu i poručio da će Velika Britanija nastaviti da pomaže Srbiji u tome.

Kad je reč o evropskim integracijama Srbije, Hamond je izrazio nadu da će barem jedno od poglavlja biti otvoreno do kraja godine.

“Vučić je pokazao veliku odlučnost u sprovođenju reformi od ključnog značaja. Od suštinske važnosti je da Srbija ostane na tom putu kako bi postigla cilj članstva u EU”, naglasio je on, dodavši da ekonomske reforme koje Vlada sprovodi treba da idu u skladu sa političkim kako bi ljudi imali bolji standard, zaposlenje, sigurna radna mesta.

Takođe je pozdravio način na koji je civilno društvo angažovano u procesu evropskih integracija.

“Napredak u pristupanju EU zahteva i napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, a direktan rezultat angažovanja Vučića u dijalogu je to što je i tu učinjen važan napredak i to pozdravljamo”, istakao je Hamond.

On je podvukao da Srbija u regionu ima važnu ulogu lidera, ne samo u dijalogu sa Prištinom, već i šire, posebno u BiH.

“Predložen referendum u Republici Srpskoj o pravosudnim institucijama u BiH je u suprotnosti sa napredovanjem BiH ka EU. Podzravljamo uticaj Srbije u tome pošto ne želimo da se referendum sprovede”, rekao je šef britanske diplomatije.

On je poručio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju u pružanju odgovora na sve izazove koji joj na putu ka članstvu u EU predstoje, kao i u prevazilaženju svih prepreka u tom procesu.

“Želimo kroz dijalog što bolje odnose. Velika Britanija će nastaviti da promoviše priču o Srbiji unutar EU”, istakao je Hamond.

Hamond se sastao sa predstavnicima regulatornih tela

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije ststao se ranije danas sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

U saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja navodi se da je na sastanku održanom u britanskoj ambasadi razgovarano o Akcionom planu za Poglavlje 23, prvenstveno o napretku u oblasti ljudskih prava u kontekstu evropskih integracija Srbije, kao i o vladavini prava.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici organizacija civilnog društva u Srbiji, piše u saopštenju ali se ne navodi kojih organizacija.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO