Husein Memić: Od striptiz barova do obnovljenih Kula – Transformacija Novog Pazara

Novi Pazar – Husein Memić, ministar turizma i omladine, istakao je danas značajnu transformaciju koju je grad Novi Pazar doživeo tokom poslednjih godina. Memić je uporedio prošlost i sadašnjost, ističući kako su nekada postojali striptiz barovi i javne kuće, dok danas svedočimo obnovi i preobražaju ovog grada.

Nekadašnji park kod Bezistana, koji je bio domaćin striptiz barova i javnih kuća, sada se ponosi obnovljenim bedemima i kulama. Vlasti grada su preuzele te objekte, a milioni eura su uloženi kako bi se stvorio muzej na otvorenom, koji danas privlači posetioce.

“Drago mi je da se sada raspravlja o kuli Džephani. Za vreme prethodnih vlasti, od vremena Osmanskog carstva pa naovamo, retko ko se usudio da podigne kamen. Ova transformacija je rezultat odlučnosti i predanosti sadašnjih vlasti” – istakao je Memić.

Govoreći o samom objektu, ministar je istakao da, iako mnogi vole tradicionalnu ćeremidu, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika je uradio projekat za kulu Džephanu, Altun Alem džamiju, turistički dom Sopoćani i kulu Motrilju, naglašavajući značaj očuvanja kulturnog nasleđa.

Ova transformacija Novog Pazara, sa fokusom na obnovi kulturnih spomenika i stvaranju muzeja na otvorenom, predstavlja primer revitalizacije grada i stvaranja nove budućnosti. Memić je naglasio važnost podrške struke i njihovog uloga u očuvanju kulturnog nasleđa za buduće generacije.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO