Kompanija Google daje 3.000.000 $ onome ko “provali” u Chrome OS

google

Kompanija Google je toliko sigurna u bezbednost svog operativnog sistema Chrome da je ponudila nagradu od preko tri miliona dolara onome ko uspe da ga “provali”. Najbolji hakeri na svetu okupiće se na ovogodišnjem takmičenju Ponium (Pwnium) i pokušati da osvoje 3,14159 miliona dolara, cifru koja aludira na iracionalni broj Pi.

Samopouzdanje tehnološkog giganta je očigledno naraslo. Prethodno je za isto dostignuće na svom Chrome browser-u nudio nagradu od jednog, a nešto kasnije od dva miliona dolara.

Da bi se hakerski poduhvat računao kao uspešan, mora da bude ostvaren preko veb stranica na osnovnom modelu računara Samsung 550 chromebook, preko bežičnog interneta. Uspešan ishod bi, pritom, najverovatnije izgledao tako da nekoliko hakera ugroze sistem istovremeno, pri čemu bi svako zaradio oko 100.000 dolara.

– Po našem mišljenju, veća nagrada je srazmerna dodatnom izazovu koji postavlja bezbednosna zaštita operativnog sistema Chrom OS – tvrdi Kris Evans, koji je za “Google” razvio Google Chrome.

Google-ova prethodna nadmetanja – ScanSecWest 2012 i Hachk in the Box – bila su usresređena na hakerisanje Chrome browser-a, ali ne i operativnog sistema Chrome OS.

Takmičenje Ponium (Pwnium) lansirano je prošle godine kao alternativa takmičenju Pwn2Own, nakon što je ovo potonje privremeno izmenilo svoja pravila, u tom smislu da najuspešniji hakeri ne moraju da pokažu svoje metode. Ova izmena je, pritom, dobrodošla onima koji su svoje tajne spremni da prodaju samo onom ko im najviše ponudi.

Tinejdžer osvojio dva puta po 60.000 dolara

Ponium pak od takmičara ne zahteva da otkrivaju svoj pravi identitet, pa je tako na oba dosadašnja takmičenja sumu od po 60.000 dolara osvojio tinejdžer poznat samo po nadimku Pinki Paj (ime lika iz crtane serije “Moj mali poni”).

Google tvrdi da je Chrome OS najsigurniji postojeći operativni sistem, ali njegov udeo na tržištu je za sad toliko mali da se još nije suočio sa pravim testom u realnom svetu.

U prilog ovoj tvrdnji, međutim, govori i činjenica da je na Pwn2Own nagrada za hakerisanje Hrom brauzera iznosila 100.000 dolara, dok su nagrade za Fajerfoks i Safari bile samo 60.000 i 65.000 dolara, kao i to da Google još nikad nije hakerima isplatio punu nagradu obećanu za Chrome browser.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO