Mektić: U Potočarima zakazala SIPA

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH u vezi sa sigurnosnim aspektom komemoracije i dženaze u Potočarima i napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića, da se po ko zna koji put ispostavilo da u BiH ne funkcionira međuagencijska saradnja. 
Naveo je da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 23. juna uputila zahtjev SIPA-i za pomoć u vezi s komemoracijom u Potočarima. 
– Tražili su da im SIPA pomogne u obezbjeđenju ove komemoracije, da im stavi na raspolaganje dva tima pripadnika Jedinice za specijalnu podršku sa službenim vozilima i policijskom opremom. Također, tražili su određen broj policijskih službenika koji bi bili angažovani prema ukazanoj potrebi za vršenje kontradiverzione zaštite, te da po vlastitoj procjeni angažuju dovoljan broj inspektora i krim-tehničara u Potočarima – kazao je Mektić. 
Naveo je da je SIPA ignorisala ovaj zahtjev, te da “nikakav odgovor nije dostavila, niti uputila traženu pomoć”. 
– Postavljam pitanje čemu služi specijalna jedinica SIPA-e za koju izdvajamo desetine i desetine miliona KM. Tvrdim, da je bila u rezervi negdje, tako specijalno opremljena, da bi to promijenilo čitav slijed i tok događaja na toj komemoraciji – kazao je Mektić. 
Naveo je i to da Tužilaštvo do sada nije dobilo ni jednu informaciju o ovom događaju. 
– Mi ćemo analizirati kompletnu ovu situaciju koja se dogodila. Ministarstvo sigurnosti će napraviti kompletnu analizu i ponudit ćemo je s određenim zaključcima Vijeću ministara na usvajanje – kazao je Mektić. 
Činjenica je, dodao je on, da je bilo propusta i u samoj organizaciji komemorativnog skupa. 
– Ne vidim razlog zašto je ta bina sa VIP ličnostima morala da bude duboko u masi. Nisu centralna figura te komemoracije i tog čitavog događaja bile VIP ličnosti i političari koji su došli – kazao je Mektić. 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO