Oslobođeni turski državljani stigli u Ankaru

Ankara – Grupa turskih državljana oslobođena rano jutros iz zatočeništva u kojem su ih tri mjeseca držali pripadnici terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) stigla je avionom iz Šanliurfe u Ankaru, gdje su ih na aerodromu dočekali članovi porodica.

Rano jutros oslobođeno je 49 turskih državljana koje su 11. juna iz turskog konzulata u iračkom gradu Mosulu kidnapovali pripadnici ISIL-a.

Turske državljane je odmah po oslobađanju posjetio turski premijer Ahmet Davutoglu nakon čega su avionom Vlade svi zajedno krenuli u Ankaru.

“Ovi taoci bili su u našim mislima otkako su zatočeni u junu, nije bilo nijednog trenutka a da nismo mislili na njih”, kazao je turski premijer.

Davutoglu je zbog ovog događaja skratio posjetu glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu i odmah otputovao u Tursku kako bi se susreo sa oslobođenim turskim državljanima.

Četrdeset i devet turskih državljana – diplomata, konzularnih radnika i članova njihovih porodica – kidnapovano je iz turskog konzulata u Mosulu u Iraku, 11. juna ove godine, dan nakon što su pripadnici IDIL-a zauzeli taj, drugi po veličini irački grad.

Rano jutros oslobođeno je 49 turskih državljana koje su tri mjeseca u zatočeništvu držali pripadnici terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL).
Turski državljani su odmah po oslobađanju, oko pet sati jutros, prebačeni u Tursku, u Šanliurfu, gdje ih je prvi posjetio turski premijer Ahmet Davutoglu nakon čega su njegovim avionom svi zajedno krenuli u Ankaru, gdje će biti održana konferencija za novinare.
Premijer Turske Ahmet Davutoglu prethodno je u izjavi medijima potvrdio da je 49 turskih državljana koje su držali kao taoce pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u iračkom gradu Mosulu, oslobođeno i vraćeno u Tursku u subotu ujutro.
“Oni su stigli u Tursku u pet ujutro. Blisko smo pratili razvoj događaja cijelu prethodnu noć… Ovaj sretan razvoj događaja pripremio nas je za divno jutro… Veoma sam sretan što mogu saopćiti ovu divnu vijest”, kazao je Davutoglu.
On je dodao kako su oslobođeni turski državljani prešli u Tursku u pet sati jutros po lokalnom vremenu i potom su prebačeni u južni turski grad Šanliurfu. On je kazao kako je sve dobro završilo zahvaljujući turskoj obavještajnoj službi.
Davutoglu je zbog ovog događaja skratio posjetu glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu i odmah otputovao u Tursku kako bi se susreo sa oslobođenim turskim državljanima u Šanliurfi.
Četrdeset i devet turskih državljana – diplomata, konzularnih radnika i članova njihovih porodica – kidnapovano je iz turskog konzulata u Mosulu u Iraku, 11. juna ove godine, dan nakon što su pripadnici ISIL-a zauzeli taj, drugi po veličini irački grad.
(Anadolu Agency)

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO